Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογεί στο ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 16 Σεπτεμβρίου. Σε δηλώσεις του, ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από τη βάση του κόμματος, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της ήττας και επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την επιθυμία να διεκδικήσει την προεδρία. «Είμαι παρών, το οφείλω στην παράταξη και στον τόπο» σημείωσε και κάλεσε το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ να μετάσχει στη μιζική ανανέωση του κόμματος.


Όσον αφορά στις εσωκομματικές διαδικασίες, το άρθρο 41 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως η προκήρυξη της εκλογής προέδρου γίνεται με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, που αποφασίζει και για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων προέδρων.


Υποψήφιος πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των μελών του Κινήματος. Όπως διευκρινίζεται, κάθε μέλος προτείνει μόνον έναν υποψήφιο.


Ο πρόεδρος του Κινήματος εκλέγεται άμεσα από τα μέλη και του φίλους του Κινήματος κάθε τέσσερα χρόνια και ένα τουλάχιστον μήνα πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος.


Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το ½ + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά.
Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, αυτή επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.


Όπως επισημαίνεται ακόμη, σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία και μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται πρόεδρος.
Ήδη την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει γνωστοποιήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κερδίζοντας άμεσα τη στήριξη κορυφαίων στελεχών του Κινήματος, όπως ο Γιώργος Λιάνης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, και ο -πρόσφατα αποπεφθείς- Κίμων Κουλούρης, ενώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τη βάση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.


Σύμφωνα εξάλλου με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενδεχομένως να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα, χωρίς ωστόσο να έχουν διαρρεύσει ονόματα.


Στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Αθανασάκης, εκφράζουν πάντως, την προτίμησή τους σε μία διαδικασία-εξπρές, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών και τοποθετώντας χρονικά την εκλογή του προέδρου ακόμα και την ερχόμενη Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: