Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Μια γόπα πρόδωσε τη «γυναίκα - δηλητήριο»

Ρεπορτάζ: Χ.Κ. Λαζαρόπουλος

Σε πρωτοφανές θρίλερ με οικονομικές, πολιτικές και διαπροσωπικές διαστάσεις εξελίσσεται η υπόθεση δολοφονίας του διευθύνοντος συμβούλου στο κυπριακό συγκρότημα ΜΜΕ «Δίας» και τον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» Άντη Χατζηκωστή. Πρόσωπο – κλειδί πίσω απ’ αυτήν την περίεργη υπόθεση φέρεται να είναι η παρουσιάστρια Έλενα Σκορδέλη, η οποία θεωρείται ηθική αυτουργός της δολοφονίας ενώ έχουν συλληφθεί κι άλλα τρία άτομα που φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί.

Στελέχη του συγκροτήματος «Δίας» περιγράφουν την κ. Σκορδέλη ως μία ιδιαιτέρως φιλόδοξη γυναίκα η οποία δεν δίστασε να εγκαταλείψει τις πρωινές εκπομπές που παρουσίαζε «για το πολιτικό ρεπορτάζ και ειδικά για το διπλωματικό». Η φρενήρης πορεία της για χρήμα κι εξουσία άρχισε όταν αιφνιδίως βρέθηκε να κατέχει μετοχικό πακέτο 20% από το συγκρότημα «Δίας». Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις, οι ειρωνείες και ο περίγελος για όσα έλεγε κι έκανε η φερόμενη ως ηθική αυτουργός της δολοφονίας κι έχουν καταγραφεί στο κυπριακό ιστολόγιο “cncminustv.blogspot.com”.

Κύπριοι τραπεζίτες δηλώνουν ότι η κ. Σκορδέλη υποστήριξε πως πώλησε την κτηματική περιουσία της και έλαβε δάνεια για να αγοράσει όσες περισσότερες μετοχές του συγκροτήματος «Δίας» μπορούσε. Είχε φθάσει μάλιστα στο σημείο να απαιτεί από τον άτυχο Άντη Χατζηκωστή την είσοδό της στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου. Τότε η Έλενα Σκορδέλη εργαζόταν στην εφημερίδα «Σημερινή» ενώ στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» είχε αρχίσει να παρουσιάζει εκπομπές και δελτία ειδήσεων.

Τη θεωρούσαν «νούμερο»

Το ίδιο διάστημα η δημοσιογραφική οικογένεια της Κύπρου άρχισε να την αποκαλεί ειρωνικά «Γιάννα Αγγελοπούλου», «κυρία 20%» και «νούμερο ένα» διότι φέρεται να εξέφραζε δημοσίως «το όραμά της» για το συγκρότημα «Δίας». Μάλιστα χλεύαζε και κατηγορούσε παντού τον Άντη Χατζηκωστή για τις επιλογές του. Όταν όλα αυτά έπεσαν στην αντίληψή του, ο άτυχος Άντης την έκοψε από τις παρουσιάσεις, την απομάκρυνε από την εφημερίδα και τελικώς την απέλυσε. Εκείνη βρήκε δουλειά στο μικρό κανάλι “Plus TV” όπου έδινε λαβές για διαφόρων ειδών σχόλια, τα οποία προέρχονταν πολλές φορές κι από συναδέλφους της.

Όπως λένε δημοσιογράφοι της «Σημερινής», στις 23 Ιουλίου 2009 δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο “www.cypriotblogs.com” ένα ειρωνικό σχόλιο για την Σκορδέλη, γεγονός που την έκανε έξαλλη και εξέφρασε δημοσίως ότι δεν συγχώρησε ποτέ στον Άντη την αποπομπή της από το συγκρότημα «Δίας».

Οι ίδιοι αναφέρουν μάλιστα ότι παλαιά διοικητικά στελέχη της εφημερίδας είχαν επισημάνει στον ιδρυτή του συγκροτήματος, τον κ. Κώστα Χατζηκωστή, πως η Σκορδέλη εκτός από φιλόδοξη και ματαιόδοξη, προφανώς εξυπηρετούσε κάποιους αντικειμενικούς σκοπούς με τις πολιτικές παρεμβάσεις της, την προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής που ακολουθούσε ο Όμιλος και με τις δημόσιες σχέσεις που έκανε, συνήθως όσους υποστήριζαν τουρκικές, βρετανικές και αμερικανικές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα υψηλής πολιτικής.

Ο πράκτορας και η «γόπα»

Συνεργάτες της παρουσιάστριας αρνούνται κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση, ενώ οι αστυνομικές αρχές ήραν το τηλεφωνικό απόρρητο διότι φημολογείται πως η Σκορδέλη είχε τηλεφωνήσει με έναν από τους τρεις φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας κ. Μιχάλης Κουτσινώτος επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που ήθελαν τον Άντη Χατζηκωστή να είχε ενημερωθεί για ενδεχόμενη απειλή ή επίθεση εναντίον του από αστυνομικό, φίλο του, της ΚΥΠ.

Ο ίδιος θεώρησε υπερβολικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αγνόησε τις προειδοποιήσεις για να πάρει προσωπικά μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο η Αστυνομία δεν είχε πληροφόρηση διότι ο αστυνομικός της ΚΥΠ δεν είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του αλλά είχε κάνει φιλική και ανεπίσημη νουθεσία στον Χατζηκωστή.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά, οι ανακριτικές αρχές άρχισαν να στρέφουν την προσοχή τους στην ανάλυση των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο άτυχος Άντης την ημέρα της δολοφονίας του, με αποτέλεσμα να «απομονωθούν» δέκα πρόσωπα. Παράλληλα, ένα αποτσίγαρο που βρέθηκε στο σημείο όπου είχε σταθμεύσει η μεγάλου κυβισμού μηχανή των δολοφόνων έγινε μίτος της Αριάδνης σ’ αυτόν τον αιματηρό γρίφο.

Οι αρχές απομόνωσαν γενετικό υλικό από το υπόλειμμα του τσιγάρου και το ταυτοποίησαν. Πηγές της Γενικής Εισαγγελίας Λευκωσίας έλεγαν στην «Α» πως από το γενετικό υλικό έγινε η πρώτη εκτίμηση για το προφίλ του ενός από τους δύο δολοφόνους, όπως το φύλο και η ηλικία του.

Οι εικασίες

Πηγές της «Αθηναϊκής» αναφέρουν πως το προμελετημένο έγκλημα έγινε στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας όσων φέρονται ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Πίσω από τα προσωπικά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ο χαμός του Άντη Χατζηκωστή προφανώς θα χαμηλώσει την κριτική που ασκούν τα ΜΜΕ του συγκροτήματος «Δίας» για όσα μαγειρεύονται περί το Κυπριακό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αυστραλιανής καταγωγής ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Αλεξάντερ Ντάουερ φέρεται να ασκούσε πιέσεις προς την οικογένεια Χατζηκωστή ώστε να αλλάξει η πολιτική πλεύση των ΜΜΕ τους, δηλαδή της εφημερίδας «Σημερινή», του «Περιοδικού», του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Πρώτο». Ταυτοχρόνως, ο κ. Ντάουερ φέρεται να ζήτησε να ερευνηθούν φήμες που συνέδεαν την οικογένεια Χατζηκωστή πίσω από την εταιρεία «DBAS Εκδοτική», στο τιμόνι της οποίας βρίσκονται οι κ.κ. Μπενέκος και Σκαναβής που επανέκδοσαν τον «Ελεύθερο Τύπο».

Αξιόπιστες πηγές από τη Λευκωσία αποκαλύπτουν στην «Α» ότι από τις 2 Ιουνίου 2009 στο γραφείο του κ. Ντάουερ υπήρχε αναλυτική αναφορά για τον ιδρυτή του ομίλου «Δίας» κ. Κ. Χατζηκωστή και τον γιο του, Άντη. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί με το δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 κ. Λουκή Παπαφιλίππου, καθώς και το ηγετικό επιτελείο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».