Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ανανέωση εμφάνισης και νέα πολιτική

ΜΕ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ και πιο σύγχρονη αντίληψη λειτουργίας συνεχίζει το ιστολόγιο αυτό την πορεία του στο διαδίκτυο. Η σελίδα «907 – ΠΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ» δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 ως μια εναλλακτική πηγή πληροφόρησης, πολιτικού προβληματισμού και πολιτισμού για τον Πειραιά και ειδικά για μία ιστορική περιοχή του «μεγάλου λιμανιού», την αγαπημένη Παλιά Κοκκινιά.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά βρισκόμαστε σε θέση να ενισχύσουμε το ρόλο που μπορεί να παίξει ένα ιστολόγιο ως φορέας ενημέρωσης, πολιτικής παρέμβασης και προαγωγής δημοσιογραφικού έργου, πέρα από δεσμεύσεις και λεπτές γραμμές. Δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα, ωστόσο, φθάνει η στιγμή που πρέπει να θιγούν τα κακώς κείμενα, πρωτίστως στην Παλιά Κοκκινιά και τον Πειραιά.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ πλησιάζουν. Ο Νοέμβριος θα βρει τον Πειραιά στην ίδια νοσηρή κατάσταση που τον παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή στις αρχές του 2007. Συγκριτικά με εκείνη την εποχή όμως έχουν αλλάξει μερικά σημαντικά πράγματα.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ μεταρρύθμιση που υποτίθεται πως φέρνει ο «Καλλικράτης» βρήκε την πόλη μας ακόμα μικρότερη. Από τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έγινε τέταρτη, επειδή με τη νέα διοικητική δομή στην Πάτρα εντάχθηκαν πολλές παλιές κοινότητες που βρίσκονταν κοντά στην πρωτεύουσα της Αχαΐας. Ο Πειραιάς δεν κατάφερε να διεκδικήσει και να λάβει μητροπολιτικό ρόλο διότι κανείς από τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης δεν νοιάζεται επί της ουσίας γι’ αυτήν την πόλη.

ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ των μικροπολιτικών εκδουλεύσεων κυριάρχησαν με αποτέλεσμα να μείνει πίσω ο Πειραιάς. Ο δικός μας Πειραιάς! Αυτός που αγαπάμε.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ σε μερικά απλά ερωτήματα: Θέλουμε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια και να μετράμε τις πληγές της πόλης μας; Πρέπει να ενοχλούμαστε επειδή το υποτυπώδες σύστημα καθαριότητας δεν μπορεί να κάνει (π.χ.) σωστή κατανομή των κάδων και κάθε αλητήριος συγκεντρώνει σε «εγκαταλελειμμένες» γωνίες δεκάδες κάδους σκουπιδιών; Έχουμε υπομονή να ανεχόμαστε τεμπέληδες και ανεπαρκείς; Αν ναι, διαγράψτε αυτό το ιστολόγιο από τις διαδικτυακές διευθύνσεις του υπολογιστή σας.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ αξίζει καλύτερη μοίρα και κυρίως καλύτερους αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς. Για εμάς δεν υπάρχουν κακοί εργαζόμενοι, κακοί συνδικαλιστές και κακοί πολιτικοί. Όλοι κρίνονται από τα έργα τους κι αυτά θα θίγουμε, ασχέτως αν σε ορισμένες περιπτώσεις θα θιγούν και οι προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων. Η ατιμωρησία και η έλλειψη ελέγχου έφερε την πόλη στη σημερινή κατάστασή της.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ συγκρίσεις με τη Σαγκάη για το επίπεδο ρύπανσης και βρωμιάς στην πόλη μας. Είναι ντροπή να ζούμε στο τρίτο πιο βρώμικο λιμάνι του κόσμου, όταν μπορούμε να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε εμποροναυτιλιακή μητρόπολη της Μεσογείου.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ, πιστεύουμε ότι ο «Καλλικράτης» θα έπρεπε να έδινε τέλος στον ιστορικό και διοικητικό διαχωρισμό της περιοχής (που έγινε με κριτήρια της μετεμφυλιακής και ψυχροπολεμικής περιόδου). Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την εγκυκλοπαίδεια του «Ήλιου» (έκδοση 1933), η Παλιά Κοκκινιά εκτείνεται αφ’ ενός από το Γ’ Νεκροταφείο μέχρι τις δεύτερες γραμμές της Λεύκας (στην αρχή των παραλλήλων οδών Αλών και Θ. Ρετσίνα) και αφ’ ετέρου από τον άξονα των οδών Βασιλικών και Δ. Μουτσοπούλου μέχρι τον Καραβά και τον θεωρητικό άξονα που κάνει η πρώην οδός Χρυσουπόλεως (και νυν Μπελογιάννη) από τη μια πλευρά και κατά μήκος του Κηφισού μέχρι τη σιδηροδρομική γέφυρα από την άλλη.

Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ αυτής της περιοχής και η δημιουργία αυτόνομου Δημοτικού Διαμερίσματος θα μπορούσε να είναι μια λύση. Οι τεχνικές λεπτομέρειες αν θα έπρεπε να ανήκει στον Δήμο Πειραιώς ή στον ενιαίο Δήμο Νικαίας & Ρέντη, αποτελεί μικρό πρόβλημα. Αν μάλιστα ο Πειραιάς έμενε στη σημερινή κατάσταση, η ένταξη της Παλιάς Κοκκινιάς στο ενιαίο αυτοδιοικητικό σύστημα της Νίκαιας και του Ρέντη, θα δημιουργούσε συνθήκες ανάπτυξης και νέων στρατηγικών σχεδιασμών.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι τραγική. Η περιοχή μας είναι υποβαθμισμένη σε πρωτοφανή βαθμό. Η ονομασία «Παλιά Κοκκινιά» τείνει να διαγραφεί διότι εμείς οι ίδιοι, οι κάτοικοι της περιοχής δεν τη χρησιμοποιούμε (λες κι αν θα πούμε Καμίνια ή Ρέντης θα κάνουμε τη διαφορά).

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:


- Ο κεντρικός οδικός άξονας της περιοχής μας, η λεωφόρος Θηβών, έχει μετατραπεί σε βρώμικη, ανεξέλεγκτη και υπανάπτυκτη συνεργειούπολη.


- Αιτήματα όπως η επαναλειτουργία ταμείων στο κτήριο του ΟΤΕ επί της λεωφόρου Θηβών έχει μείνει στις καλένδες.


- Η μεταφορά και λειτουργία των γραφείων του Δ’ Δημοτικού Διαμερίσματος στις εγκαταστάσεις του πρώην 5ου ΚΤΕΛ βρίσκει την τοπικιστική αντίδραση ορισμένων που τα θέλουν σε ενοικιασμένο χώρο στην κρυφή πλευρά της πλατείας Καμινίων, λες και πρόκειται για εθνικό θέμα!


- Το νέο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς επί της λεωφόρου Θηβών ονομάστηκε κατάστημα Ρέντη, όπως και το παραπλήσιο ζαχαροπλαστείο “Melosa” επειδή διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Ρέντη. Το ζήτημα συζητήθηκε αρκετές φορές έγιναν εκκλήσεις να παρέμβει ο εξωραϊστικός σύλλογος «Πρόοδος» αλλά φυσικά δεν άλλαξε κάτι. Αντιθέτως, λέγεται ότι είναι τύχη πως η «Εθνική Τράπεζα» και το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» εξακολουθούν να λέγονται υποκαταστήματα Παλιάς Κοκκινιάς.


- Τα ιατρεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί της λεωφόρου Θηβών αναγράφουν «ΙΚΑ Καμινίων», λες και η Παλιά Κοκκινιά (όπως και οι άλλες περιοχές που υπάγονταν σ’ αυτήν όπως η Λεύκα και τα Άσπρα Χώματα δεν υπάρχουν).


- Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις εργασίες φανοποιΐας στις εγκαταστάσεις των εταιρειών «Κυριακούδη», «Γιαννίτσα» και «Παπρά» δημιουργούν καθημερινά μια αόρατη απειλή καρκίνου για τους κατοίκους της περιοχής και κανείς από τοπικούς παράγοντες ή παραγοντίσκους ενδιαφέρονται πέρα από τις υποκρισίες και τα γλειψίματα πριν από τις εκλογές.

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ θέλουμε; Ή θα δεχθούμε την κομματική ασέβεια του ΚΚΕ να μετατρέψει μια ολόκληρη περιοχή και την ιστορία της σε λάβαρο πολιτικής ιεροσυλίας για να συνεχιστεί ο μύθος για τη Νίκαια και την κομμουνιστική ιστορία της. Πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι στον Περισσό ότι ακόμα και η ΕΣΣΔ της Αττικής (η Νίκαια) έχει πέσει. Τα προσφυγικά δόθηκαν σε κατασκευαστές «πολυτελών» διαμερισμάτων και οι αγωνιστές άφησαν τη θέση τους σε κάγκουρες που δεδομένα δεν ψηφίζουν ΚΚΕ πλέον.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ πως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με ενημέρωση, συλλογική δουλειά και κοινή αντίληψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ως δίαυλος πληροφόρησης και προβληματισμού αυτό το ιστολόγιο προσδοκά να θίξει όσα επιμελώς κρύβει ο τοπικός Τύπος και δεν δημοσιεύουν οι πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ του ιστολογίου που έχετε απέναντί σας. Είμαστε ανοικτοί σε καλόπιστη και σοβαρή κριτική, επιζητούμε τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις σας, ενώ περιμένουμε τις προτάσεις σας.



 

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ