Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ψυχροπολεμικό πόκερ ΗΠΑ - Ρωσίας

Μυστική ανταλλαγή κατασκόπων στο "ουδέτερο έδαφος"
του αεροδρομίου της Βιέννης


Του ειδικού συνεργάτη κ. Ηλία Αντωνιάδη


Στη μεγαλύτερη επιχείρηση ανταλλαγής κατασκόπων από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία σε "ουδέτερο (ευρωπαϊκό) έδαφος" και συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

Αεροσκάφος Boeing 767-200 της “Vision Airlines” που μετέφερε δέκα Ρώσους πράκτορες που απελάθηκαν από την Νέα Υόρκη όταν ομολόγησαν ότι εργάζονταν επί χρόνια για τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SRV) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

Μέσα στο δεύτερο αεροσκάφος, ένα «Γιάκοβλεφ» Yak-42, που ερχόταν από τη Ρωσία και προσγειώθηκε κι αυτό στη Βιέννη επέβαιναν τέσσερα άτομα που είχαν καταδικαστεί για μεταφορά απόρρητων πληροφοριών στη Δύση, αλλά τους είχε δοθεί συγχώρηση μετά την υπογραφή της ομολογίας τους .

Τα δύο αεροσκάφη παρέμειναν ακινητοποιημένα το ένα δίπλα στο άλλο για περίπου 90 λεπτά στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια απογειώθηκαν ξανά. Η επιχείρηση ήταν μυστική και κανείς δεν μπορούσε να δει την μεταφορά των πρακτόρων από το ένα αεροπλάνο στο άλλο.

Ο επόμενος προορισμός των αεροπλάνων δεν έχει γίνει γνωστός. Επικρατέστερος προορισμός για τους δέκα απελαθέντες είναι η Ρωσία. Το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ήδη αναγνώρισε την ανταλλαγή αναφέροντας ότι η πράξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στη Ρωσία 10 πολιτών που είχαν κατηγορηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αντάλλαγμα την μεταφορά στην Αμερική τεσσάρων πολιτών που είχαν καταδικαστεί στην Ρωσία.

Οι τέσσερις κατάσκοποι που βρίσκονται στη Ρωσία είναι ο πυρηνικός ερευνητής Ιγκόρ Σουτιάγκιν, ο Γεννάντι Βασιλένκο και οι Αλεξάντερ Ζαπορόζσκι και Σεργκέι Σκριπάλ που είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

Η ανταλλαγή αυτή είναι η πρώτη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Την περίοδο αυτή οι ανταλλαγές κατασκόπων αποτελούσαν σύνηθες φαινόμενο. Από τότε έως τώρα έχουν αλλάξει άρδην οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στο παγκόσμιο στερέωμα.
Η πράξη αυτή όμως αποδεικνύει πως οι αντιλήψεις και οι τακτικές του παρελθόντος είναι βαθιά ριζωμένες στο σημερινό διπλωματικό «πόκερ» Ρώσων και Αμερικάνων. Οι επερχόμενες εξελίξεις στο θέμα αυτό θα καταδείξουν σε ποιο σημείο βρίσκονται πραγματικά οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.