Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"Αποστολή εξετελέσθη" από τον Νίκο Κουρή

Άρθρο του κ. Δημήτρη Αλευρομάγειρου, 
Αντιστρατήγου ε.α.
και Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού

Τον πτέραρχο Νίκο Κουρή, δεν θα τον παρουσιάσουμε εμείς, Έχει αυτοδικαίως παρουσιασθεί μέσα από τις σελίδες της σύγχρονης στρατιωτικής (κυρίως) αλλά και πολιτικής ιστορίας της Πατρίδας μας.

Ο πτέραρχος Νίκος Κουρής αποστατεύθηκε με αίτησή του, τον Ιούνιο του 1989. Ασχολήθηκε από το 1993 ως το 1996 με την ενεργό πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Όμως η προσφορά του συνεχίστηκε και μετά σε επίπεδο πιο ουσιαστικό, ακαδημαϊκό και ιστορικό.

Μας έχει προσφέρει δύο πολύτιμα βιβλία. Πρόκειται για το «Ελλάδα -Τουρκία, ο πεντηκονταετής Πόλεμος» και το «Αιγαίο, η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικανών». Επίσης, ο πτέραρχος Κουρής μας χαρίζει τακτικά τα πολύτιμα άρθρα του για τα εθνικά θέματα.

Ο πτέραρχος ε.α. κ. Νίκος Κουρής.
Είχα την ξεχωριστή τιμή να υπηρετήσω υπό τας διαταγάς του όταν ήταν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κι εγώ αντιστράτηγος στις θέσεις του Α' Υπαρχηγού Γ.Ε.Σ., Διοικητού Στρατιωτικής Διοικήσεως Αθηνών και Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν ο πολύτιμος συνεργάτης του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Γεράσιμου Αρσένη και η προσφορά του ως ΥΦΕΘΑ κρίνεται σημαντική.

Το γραφείο του λιτότατο με έναν διευθυντή και μια γραμματέα χωρίς δήθεν πολυτέλειες, σπατάλες και φανφάρες. Έδινε το παράδειγμα λιτού στρατιώτη με υποδειγματικό ήθος και σπαρτιατική εγκράτεια. Τότε, τον εύρισκε κανείς στο γραφείο του ή στις μονάδες όλο το 24ωρο κι έπαιρνε ένα ζωντανό παράδειγμα για τη συναίσθηση του καθήκοντος.

Το νέο βιβλίο του

Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, έρχεται σήμερα να μας προσφέρει άλλο ένα πολύτιμο δώρο γνώσεως και πολιτικού προβληματισμού. Πρόκειται για το νέο βιβλίο του με τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη» (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη). Με μικροαυτοβιογραφικό χαρακτήρα περιεχομένου, μας αφηγείται τα κυριότερα περιστατικά της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας (1948- 1989) τα οποία εν πολλοίς ταυτίζονται με μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως η θητεία του ως Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, η αγορά των Mirage F-1 , η ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου 1987 κ.ά.


Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτέλεσαν
και αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο θεματοφύλακα
των δικαιωμάτων του Ελληνισμού
σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο. Εδώ, η Τάξη
της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (1960).
 Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης αισθάνεται τη σιγουριά που ενέπνεε και προς τους προϊσταμένους του (στρατιωτικούς και πολιτικούς) αλλά και προς τους υφισταμένους του και γενικά στις Ένοπλες Δυνάμεις με τη θητεία του πτεράρχου σε όλα τα ανώτατα αξιώματα.

Είχε την ξεχωριστή τύχη να υπηρετήσει με Πρωθυπουργούς δύο διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων,  τους Γεώργιο Ράλλη και Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι αξιοσημείωτο ότι τους περιγράφει και τους δύο ως ικανούς και κυρίως πατριώτες, όπως βέβαια πρέπει να είναι οι πολιτικοί μας ταγοί (και που σήμερα συμπληρώνω εγώ, είναι το μέγα ζητούμενο).

Στο βιβλίο του ο πτέραρχος δίνει -με πολύ προσοχή βέβαια -και την ατμόσφαιρα και το υπέροχο αεροπορικό στρατιωτικό πνεύμα που υπάρχει στην Άριστη Πολεμική μας Αεροπορία και είναι και γι’ αυτό σημαντικό να το διαβάσουν όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαιτέρως της Αεροπορίας.

Περιττό να προσθέσω ότι πρέπει να διαβαστεί και από τους πολιτικούς αυτό το βιβλίο. Κάτι θα κερδίσουν και κυρίως την αγάπη και την άνευ ορίων προσφορά των δημοσίων προσώπων στην υπηρεσία της Πατρίδα μας.

Δημόσια πρόσωπα όπως ο πτέραρχος κ. Νίκος Κουρής θα είναι πάντοτε σύμβολα και παράδειγμα εντιμότητας, ικανότητας και πατριωτισμού.

Δείτε σχετικά:

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_5538.html / "Δικαίωση του Ελληνισμού, μόνο με τίμιο αγώνα" - Κατάθεση ψυχής και πολιτικής παρέμβασης του  Κυπρίου σοσιαλιστή ηγέτη κ. Βάσου Λυσσαρίδη.

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_8823.html / "Ένας διαφορετικός εξ ανατολών κίνδυνος" - Άρθρο του κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλου.

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/08/blog-post_16.html / "Κίνδυνοι ζώνουν την πατρίδα μας" - Άρθρο του πτεράρχου ε.α. κ. Νίκου Κουρή.

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/07/1003.html / "Υπερήφανη πατρίδα - αλύτρωτος λαός, στη σκιά της τυραννίας" - Άρθρο της κ. Θεοδοσίας Κοντζόγλου.

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/07/blog-post_05.html / "Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Πάγκαλε" - Άρθρο του αντιστρατήγου ε.α. Δημήτρη Αλευρομάγειρου.