Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ανακοινώνει το συνδυασμό ο Μίχας

Επιμέλεια: Χ.Κ. Λαζαρόπουλος

Ο λογότυπος του συνδυασμού Μίχα.
Τη διακήρυξη του συνδυασμού «Πειραιάς Πολιτών - Καθαρή Συμφωνία» και τα πρόσωπα που τον στελεχώνουν ανακοινώνει απόψε στις 18.30' ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιώς κ. Γιάννης Μίχας, στον πολυχώρο "Απόλλων" των Καμινίων.

«Δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα της Μεσογείου, με την ιστορία και τις δυνατότητες που έχει ο Πειραιάς, να δίνει ακόμα τη μάχη για το αυτονόητο», τόνισε ο κ. Μίχας μιλώντας με δημοσιογράφους σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

«- Το αυτονόητο που είναι η αποτελεσματική αποκομιδή των σκουπιδιών και η καθαριότητα της πόλης.
- Το αυτονόητο που είναι η σύνδεση του λιμανιού με την πόλη, την αγορά της, τους κατοίκους της και τις προοπτικές τους.
- Το αυτονόητο που είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων ως πόλης αναφοράς της μεγαλύτερης ναυτιλιακής δύναμης του κόσμου που είναι η ελληνική.
- Το αυτονόητο των έργων υποδομής που δεν έχουν ακόμα υπάρξει για να αναδειχτεί ο Πειραιάς σε διεθνές ναυτιλιακό, εμπορευματικό και διοικητικό κέντρο
- Το αυτονόητο που είναι η δημιουργία όλων των άλλων υποδομών που είναι απαραίτητες σε μια σύγχρονη πόλη για να εξυπηρετηθεί λειτουργικά η καθημερινότητά της και να ενισχυθεί η οικονομική, επαγγελματική και κοινωνικής της δραστηριότητα.
- Το αυτονόητο που είναι η δημιουργία αποτελεσματικών δικτύων αλληλεγγύης και προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
- Το αυτονόητο που είναι οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες και υποδομές προνοιακής αρωγής στις εργαζόμενες γυναίκες, στις μητέρες, στους νέους, στους ανέργους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους αστέγους, στους χρήστες ναρκωτικών.
- Το αυτονόητο που είναι η αξιοποίηση όλων εκείνων των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη φύση και τη θέση της πόλης, την ιστορική της κληρονομιά, την σπάνια ομορφιά της.
- Το αυτονόητο που είναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών της χώρων, η σύγχρονη λειτουργία των μουσείων της, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων
- Το αυτονόητο που είναι η αναβάθμιση των γειτονιών τους, η λειτουργία των συγκοινωνιών του, η λύση των κυκλοφοριακών του προβλημάτων, η παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών διευκόλυνσης των μετακινήσεων και ενίσχυσης της αγοραστικής κίνησης».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, σημείωσε ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του συνδυασμού θα παρουσιαστεί σε 15 ημέρες. Ωστόσο έθεσε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του μέσα σε 27 προτεραιότητες:

"- Να δώσουμε το παράδειγμα της χρηστής διοίκησης, της δημοκρατικής και παραγωγικής λειτουργίας, της ανταποδοτικής υπηρεσίας.
- Να κάνουμε οικονομικά ισχυρό τον καταχρεωμένο Δήμο μας, με νοικοκυρεμένη διαχείριση, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τις συμπράξεις με την ιδιωτική πρωτοβουλία, την τόνωση της αγοράς και της ζήτησης σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών.
- Να λειτουργήσουμε το Δήμο μας ως πρότυπο διαφάνειας, δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη, ενισχύοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εισάγοντας δεσμευτικές προθεσμίες και διαδικασίες διοικητικής φύσης και απλοποιώντας τις καθημερινές συναλλαγές του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Να καθιερώσουμε τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού και της οικονομικής διαχείρισης, καθιστώντας τους Πειραιώτες γνώστες όλων των δεδομένων με δυνατότητες παρέμβασης και υποβολής προτάσεων σε κάθε βήμα του σχεδιασμού για την εξυγίανση της πόλης.
- Να αναβιώσουμε το εμπορικό μας κέντρο και να το μετατρέψουμε σε αναπτυξιακό μοχλό της τοπικής οικονομίας.
- Να ξανασυνδέσουμε το λιμάνι με το εμπόριο, το εμπόριο με τον τουρισμό, τον τουρισμό με τον πολιτισμό, τον πολιτισμό με την ψυχαγωγία.
- Να μεταβάλλουμε την Ακτή Μιαούλη σε χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Πειραιάς μπορεί να ξαναγίνει καρδιά και πρωτεύουσα της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Να δημιουργήσουμε υποδομές για επιστροφή των "Ποσειδωνίων" στην πόλη που ανήκουν, να φέρουμε στο φυσικό τους χώρο θεσμούς ή να δημιουργήσουμε νέους, όπως είναι η Ναυτική Διαιτησία.
- Μέσα από καινοτομικές δράσεις και τεχνολογικές εφαρμογές, να δημιουργήσουμε Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης, να προωθήσουμε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την Προστασία του Καταναλωτή.
- Να κάνουμε τον Πειραιά πόλη της Παιδείας, εντοπίζοντας τους κατάλληλους χώρους, για ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων, αναδιαμορφώνοντας επίσης τους αύλειους χώρους των σχολείων.
- Να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων δημιουργίας της Ακτής Πολιτισμού στο χώρο του λιμανιού.
- Να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της μετατροπής της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης σε χώρο πρασίνου, καινοτομίας, τουριστικής αξιοποίησης, πολιτιστικής δράσης, εκπαιδευτικών και καινοτομικών υποδομών.
- Να αξιοποιήσουμε τα τρία μεγάλα κτίρια που στοιχειώνουν την αισθητική και τη λειτουργικότητα της πόλης μας, το γιαπί της Ραλλείου, τον Πύργο του Πειραιά και τη Βίλα Ζαχαρίου και να τα εντάξουμε στη ζωή της πόλης, στην υπηρεσία των πολιτών.
- Να αλλάξουμε την όψη του κέντρου της πόλης, να αυξήσουμε τους πεζόδρομους, να επεκτείνουμε τη χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς, να ενθαρρύνουμε τη χρήση ποδηλάτου.
- Να μετατρέψουμε τη ΧΡΩΠΕΙ σε χώρο πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας, να αναβαθμίσουμε το Πάρκο Δηλαβέρη, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την παραχώρηση και αξιοποίηση ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων και στρατοπέδων της πόλης.
- Να δώσουμε οξυγόνο στη ζωή μας αναζωογονώντας κάθε κήπο, κάθε πάρκο, κάθε άλσος, κάθε πλατεία της πόλης, διεκδικώντας την απόδοση στο δήμο κάθε δυνάμει ελεύθερου χώρου με στόχο να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού.
- Να δώσουμε χρώμα στο περιβάλλον μας αναβαθμίζοντας την αισθητική της πόλης, ζωντανεύοντας τυφλές όψεις κτιρίων, αυλές σχολείων, μετατρέποντας, σε μικρά έργα τέχνης τις γειτονιές μας. Να δούμε τη Μαρίνα Ζέας, τη Φρεαττύδα, την Πειραϊκή, το Μικρολίμανο, το Πασαλιμάνι, να γίνονται και πάλι σημείο συνάντησης των Πειραιωτών, και να λειτουργούν σαν μαγνήτες για τους επισκέπτες μας.
- Να λειτουργήσουμε ξανά το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, διαχρονικό σύμβολο και τοπόσημο της πόλης μας, ώστε να ζωντανέψει η σκηνή που κάποτε περπάτησαν ο Ροντήρης, ο Κουν και ενσάρκωσαν μοναδικούς ρόλους η Κοτοπούλη, η Παξινού, ο Κατράκης.
- Να ανασύρουμε από την αφάνεια τα αρχαιολογικά μας μνημεία, ενοποιώντας τους αρχαιολογικούς μας χώρους, προβάλλοντας τα μουσεία μας, δημιουργώντας νέα.
- Να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση με κατασκευή νέων σύγχρονων υποδομών, συνεδριακών κέντρων, ξενοδοχείων και την προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων.
- Να διεκδικήσουμε την παραμονή και τη φιλοξενία μέρους έστω των εκατομμυρίων επιβατών κρουαζιέρας. Να κερδίσουμε την προτίμηση των κατοίκων της Αττικής που αναζητούν διεξόδους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους, δυνατότητες ψυχαγωγίας και πολιτιστικής δράσης υψηλών προδιαγραφών.
- Να ανοίξουμε την αγκαλιά της πόλης στους πιο αδύναμους πολίτες της, δημιουργώντας, με την Πειραϊκή Εκκλησία, ένα Πειραϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης.  
- Να κάνουμε την πόλη μας φιλόξενη και λειτουργική για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες, με Ειδικό Γραφείο ΑΜΕΑ υπαγόμενο απευθείας στο Δήμαρχο, με έργα και δράσεις προσβασιμότητας, με υπηρεσίες διοικητικής βοήθειας.
Να εξασφαλίσουμε στην εργαζόμενη μητέρα τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που χρειάζεται, τις υπηρεσίες που θα κάνουν την καθημερινότητά της καλύτερη και παραγωγικότερη.
Να κάνουμε στρατηγικό μας πλεονέκτημα τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, να λειτουργήσουμε ένα Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ως συμβουλευτικό όργανο για την ενσωμάτωσή τους στην τοπική μας κοινωνία.
-

Και, τέλος αλλά πρώτα απ’ όλα, να κάνουμε το αυτονόητο που είναι και το πρώτο ζητούμενο: Να καθαρίσουμε την πόλη, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους αποκομιδής απορριμμάτων, διαχείρισης των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, με συστηματικό πλύσιμο των κοινόχρηστων χώρων, με καθαρισμό και απολύμανση εγκαταλελειμμένων οικοπέδων".

Ο Γιάννης Μίχας έδωσε στη δημοσιότητα και τα πρώτα ονόματα υποψηφίων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων.