Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Μουδιασμένος ο Σγουρός, εκτός ο Φασούλας

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Στο κενό έπεσε η πρόταση του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο ως αντινομάρχης για τον Πειραιά ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης κ. Παναγιώτης Φασούλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστολογίου «907 – Παλιά Κοκκινιά», από την πρώτη στιγμή που διατυπώθηκε η πρόταση του κ. Γιάννη Σγουρού σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις εις βάρος του κ. Φασούλα. Ήδη μετά τη συνάντηση που έγινε στο λιμάνι στις 6 Σεπτεμβρίου μεταξύ των κ.κ. Σγουρού, Φασούλα και του υποψηφίου δημάρχου κ. Γιάννη Μίχα φάνηκε πως τα χαμόγελα και οι καλές προθέσεις για ενότητα αποτέλεσαν απλώς το δρόμο που οδήγησε τελικά στη σιωπηρή απόρριψη του απερχομένου δημάρχου Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου για την Αυτοδιοίκηση, όπως η έγκυρη «Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση» (http://www.e-aftodioikisi.gr/), είχαν επισημάνει το ενδεχόμενο μη καθόδου του κ. Φασούλα.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη
του απερχομένου δημάρχου Πειραιώς
κ. Παν. Φασούλα στην Παλιά Κοκκινιά. 
Στην κατάσταση αυτή συνέτεινε ένα σύνολο παραγόντων και καταστάσεων. Το κυριότερο στοιχείο που λειτούργησε ως εμπόδιο για τον κ. Παναγιώτη Φασούλα ήταν οι ενστάσεις, οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις που έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιάννης Μίχας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενημερώνοντας κομματικούς μηχανισμούς περί των όσων καταλογίζονται στον απερχόμενο δήμαρχο Πειραιά, φέρεται να λειτούργησε και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά που τυγχάνει να είναι μόνιμος υπάλληλος στη γενική γραμματεία Τύπου.

Κύκλοι της Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι προκλήθηκε «πρόβλημα συσπείρωσης» της εκλογικής βάσης με το ενδεχόμενο συμμετοχής του κ. Φασούλα στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής. Ωστόσο, η επιχειρηματολογία αυτή άρχισε να διατυπώνεται μετά τα θεωρούμενα «συναινετικά διαζύγια» (όπως λ.χ. των κ.κ. Στέλιου Μπρατσόλη, Δημήτρη Βρόντου και Τάκη Αβραμίδη) που ανακοινώθηκαν λίγο πριν από την ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων για τον Πειραιά στον πολυχώρο "Απόλλων".

Από την άλλη πλευρά, στο επιτελείο του απερχομένου δημάρχου Πειραιώς επικρατεί αμηχανία και δεν γίνεται κανένα σχόλιο σχετικώς με την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Φασούλας. Η κατάσταση αυτή προέκυψε εξ αιτίας των ανεπιτυχών και ανεπαρκών χειρισμών που έκαναν στενοί συνεργάτες του, ιδίως μετά το φθινόπωρο του 2009. Από εκείνη την εποχή, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Θανάσης Τσούρας άρχισε να γίνεται δέκτης αρνητικών μηνυμάτων για όσα συνέβαιναν στην πόλη.

Συνεργάτες του γραμματέα κ. Μιχάλη Καρχιμάκη δεν κρύβουν τα χαμόγελά τους διότι ο Πειραιάς θεωρείται «πράσινος» σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η αλήθεια βέβαια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων, είναι ότι αυτό θα συμβεί ελλείψει ισχυροτέρου αντιπάλου από τα δεξιά, όπου η πολιτική βεντέτα των κ. Βασ. Μιχαλολιάκου – Πέτρου Μαντούβαλου και αντιστρόφως κινείται σε επίπεδα που δεν απαντούν στα σημερινά προβλήματα του μεγάλου λιμανιού.
Το χάσμα απόψεων και η οριστική ρήξη μεταξύ
των κυρίων Π. Φασούλα και Γ. Μίχα 
απασχολούσε πάντοτε τα "πηγαδάκια"
στην πλατεία Κοραή... 

Όσον αφορά στα αμιγώς εσωτερικά θέματα, στο ΠΑΣΟΚ έχουν συζητηθεί πληροφορίες σχετικώς με:

1.  Το ρεύμα που φαίνεται να έχει ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γκερλές αλλά και η νέα υποψήφια δημοτική σύμβουλος κ. Πέπη Νικολοπούλου (γεγονός που δείχνει τη δυναμική και την υποστήριξη που παρουσιάζουν υποψήφιοι από τα Καμίνια).

2. Το θόρυβο από τη μη κάθοδο των (σ.σ. κατά γενική ομολογία επιτυχημένων) αντιδημάρχων κυρίων Παναγιώτη Αγγελόπουλου, Γιάννη Μπενέτου, Στέλιου Γαϊτανάρου  και Νίκου Καρβουνά. Μάλιστα, η απουσία του κ. Αγγελόπουλου από το ψηφοδέλτιο σε συνδυασμό με την άρνηση του κ. Αβραμίδη να κατέλθει στις εκλογές, θα σημάνει την απουσία εκπροσώπησης της Παλιάς Κοκκινιάς στο δημοτικό συμβούλιο, για πρώτη φορά μετά το 1974!!! Δεν είναι τυχαίο ότι στη λαϊκή αγορά της οδού Δομοκού και στο Δ2 ΚΑΠΗ, το θέμα συζητιόταν από στόμα σε στόμα ενώ ήταν πρόδηλη η πρόθεση υποστήριξης των αριστερών υποψηφίων δημάρχων, δηλαδή της κ. Ελπίδας Παντελάκη και του κ. Νίκου Λεγάκη.

3. Την αιφνίδια μετεγγραφή του απερχομένου προέδρου στο Δ’ Δημοτικό Διαμέρισμα κ. Δημήτρη Βενέρη στο συνδυασμό Δημαρά και τις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί εις βάρος ορισμένων προσώπων από μέλη του απερχομένου Β’ διαμερισματικού συμβουλίου. Πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν οξεία κριτική στους χειρισμούς του κ. Μίχα προσωπικώς, από την απερχόμενη πρόεδρο κ. Ζωή Κεχαγιά. Έκπληξη αποτελεί επίσης ο τρόπος με τον οποίο λέγεται πως υποχρεώθηκε να μην συμπεριληφθεί στους υποψηφίους του Δ' Δημοτικού Διαμερίσματος ο (επιτυχημένος για το κοινωνικό έργο και την προσφορά του) οδοντίατρος και διαμερισματικός σύμβουλος κ. Γιάννης Κασβίκης. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, λάβαρο για το ψηφοδέλτιο Μιχαλολιάκου στην Παλιά Κοκκινιά θα γίνει το πρόσωπο του ιδιαίτερα δραστήριου και σοβαρού υποψηφίου κ. Σαράντου Ευσταθόπουλου. Ο 28χρονος υποψήφιος αποτελεί γέννημα-θρέμμα της Παλιάς Κοκκινιάς, είναι απόφοιτος πανεπιστημιακής σχολής με επιστημονικό υπόβαθρο, έχει εκδηλώσει πολιτικό και κοινωνικό έργο, συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη ψηφοφόρων απ' όλες τις παρατάξεις ενώ διατηρεί την ενημερωτική ιστοσελίδα "Piraeus Press". Με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα έχει παρέμβει επανειλημμένως σε θέματα αιχμής για την Παλιά Κοκκινιά και τον Πειραιά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρεμβάσεις του κ. Ευσταθόπουλου για την ανακατασκευή του παλαιού κωδωνοστασίου της Μεταμορφώσεως που αποτελεί και νεώτερο βυζαντινό μνημείο, τη δημιουργία προπονητηρίου στο πρώην κτήμα Δεσύλλα στη λεωφ. Θηβών 76, την εγκατάσταση των γραφείων του Δ' Δημοτικού Διαμερίσματος και του ΚΕΠ Παλιάς Κοκκινιάς στις εγκαταστάσεις του πρώην 5ου ΚΤΕΛ στη λεωφ. Θηβών 50, καθώς και την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τις οδούς Φαλήρου και Μαυρογένους.

Στον Πειραιά ο κ. Χρήστου

Τη θέση του, ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς έλαβε ο επιτυχημένος και δημοφιλής, πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Στέφανος Χρήστου. Πάντως οι οκτώ υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες ανακοινώθηκαν από την Ιπποκράτους και ο κ. Σγουρός το έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης, προκαλεί προβληματισμό στο επιτελείο του τελευταίου, ο οποίος θεωρεί μεταξύ των άλλων ότι η διαρκής υπόμνηση πως είναι υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο μάλιστα κανονίζει μέχρι και τις τελευταίες λεπτομέρειες του συνδυασμού του, μόνο κακό του κάνει.

Η απόρριψη στελεχών που θεωρούνταν φαβορί για τις θέσεις των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών ή αυτά θεωρούσαν ότι δικαιούνταν τέτοια θέση στη λίστα αναμένεται να οδηγήσει σε νέο κύμα εξόδου από το ΠΑΣΟΚ προς τα αντάρτικα ψηφοδέλτια του κ. Γιάννη Δημαρά και του κ. Αλέξη Μητρόπουλου.

Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες με τον κ. Σγουρό είναι οι εξής:

- Για τον Κεντρικό Τομέα η δικηγόρος κ. Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου.
- Για τον Βόρειο Τομέα ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Κώστας Μανιάτης.
- Για τον Νότιο Τομέα η κ. Μαρία Καρακλιούμη.
- Για τον Δυτικό Τομέα ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Κώστας Παπαντωνίου.
- Για τα Νησιά ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης.
- Για τον Πειραιά ο κ. Στέφανος Χρήστου.
- Για την Ανατολική Αττική η κ. Χρυσάνθη Κισκήρα.
- Για τη Δυτική Αττική η αντινομάρχης Δυτικής Αττικής κ. Σταυρούλα Δήμου.

Δείτε σχετικά:

Παρασκήνιο ως την τελευταία στιγμή / Του Γιώργου Παπαχρήστου.


Εκτάκτως στον Πειραιά, ο Σγουρός / Ανάρτηση "907" της 6ης Σεπ. 2010.


Συνάντηση Σγουρού με Μίχα και Φασούλα / Ρεπορτάζ του Βελισσάριου Δραγάτση.


Υποψήφιοι σε Περιφέρειες - μεγάλους Δήμους  / Αναλυτικό ρεπορτάζ και γράφημα.


Βόλτα... στη δίνη της υποβάθμισης / Του Ευάγγελου Σολδάτου.


Γιατί δεν κατεβαίνω στις εκλογές  / Του Τάκη Αβραμίδη


Πολιτική διαφήμιση και πολιτική επικοινωνία  / Άρθρο για τις εμφανίσεις των υποψηφίων.