Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Στερνό αντίο στον Νίκο Λεγάκη

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Νίκος Λεγάκης, υποψήφιος δήµαρχος Πειραιά µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους. Είχε υποβληθεί την περασµένη Δευτέρα σε σοβαρή επέµβαση και παρουσίασε µετεγχειρητική επιπλοκή.  

Ο Νίκος Λεγάκης ήταν μια αξιοσέβαστη
παρουσία για τον Πειραιά.
Είχε γεννηθεί και µεγαλώσει στα Καµίνια και είχε εργαστεί ως γιατρός σε µεγάλα νοσοκοµεία της Αττικής.

Στα φοιτητικά του χρόνια είχε πλούσια δράση και διετέλεσε γραµµατέας της ΔΕΣΠΑ στους αγώνες του «114», ενώ από το 2006 ήταν δηµοτικός σύµβουλος Πειραιά µε τον συνδυασµό «Λιµάνι της Αγωνίας».

Σε σημερινό δημοσίευμά της η «Αυγή» επισημαίνει: «Στα βήματα ελπίδας που ενέπνευσε με τη ζωή και το έργο του ο Νίκος Λεγάκης αναφέρονται στα συλλυπητήρια μηνύματά τους οργανώσεις, αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί και άνθρωποι της πολιτικής».

Ο νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας ανέφερε πως ο κ. Νίκος Λεγάκης υπήρξε «λαμπρός επιστήμονας και μαχητής πρώτης γραμμής της Αυτοδιοίκησης, διακρίθηκε για το ήθος του, την αξιοσύνη του, το ανήσυχο και προοδευτικό πνεύμα του, την πλούσια και πολύπλευρη προσφορά του στην ιατρική, στον άνθρωπο, στα κοινά».

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας σημείωσε ότι «ήταν πάντα παρών σε κοινωνικούς αγώνες, ενώ και ως επιστήμονας βοήθησε τους συνανθρώπους του. Η φωνή του κριτική, χωρίς όμως ιδιοτέλειες και μνησικακίες».

Τη βαθιά οδύνη της για τον θάνατο του Νίκου Λεγάκη εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας παράλληλα πως «ο χαρακτηρισμός του “γιατρού για τον κάθε συνάνθρωπο” ήταν εκείνος που χαρακτήρισε τη ζωή του».

Ο περιφερειακός συνδυασμός «Ελεύθερη Αττική» υπογράμμισε πως «ένας γνήσιος αγωνιστής, καθηγητής της Ιατρικής και ταυτόχρονα λαϊκός γιατρός των φτωχών συνοικιών της εργατούπολης, δημοτικός σύμβουλος των Καμινίων, ο Νίκος Λεγάκης ενέπνευσε με τη στάση ζωής του και εγγυήθηκε ο ίδιος το ριζοσπαστικό ενωτικό αυτοδιοικητικό εγχείρημα στο οποίο πρωτοστάτησε».

Ο χώρος και ο χρόνος της κηδείας του Νίκου Λεγάκη δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.