Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Νέα έκδοση για τις μεταφορές και τα logistics

Ο δόκτωρ κ. Ευάγγ. Κυριαζόπουλος.
Ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος βιβλίο (λόγω και της τρέχουσας επικαιρότητας) κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για την έκδοση «Μεταφορές και Logistics» που φέρει την υπογραφή του δόκτωρα Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του δόκτωρα Ευάγγελου Πάνου. Στην έκδοση αυτή εξετάζεται ένας επιμέρους κλάδος της οικονομίας, ο κλάδος των μεταφορών και των logistics και οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη και στον χώρο.

Αναμφίβολα, οι προοπτικές που αναδεικνύονται από την εισαγωγή των logistics στην παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνία γενικότερα, τροποποιούν τα υφιστάμενα δεδομένα που κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες.

Η σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των εφοδιαστικών αλυσίδων επηρεάζει άμεσα τα περιφερειακά και χωρικά δεδομένα.

Είναι πλέον σαφές πως η επιστήμη και οι εφαρμογές των logistics έχουν δώσει άλλη διάσταση στον κλάδο των μεταφορών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της χωροταξίας. Οι τεχνολογικές καινοτομίες που διαρκώς αναπτύσσονται δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου η έννοια της ανάπτυξης συνεχώς μεταλλάσσεται. Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των logistics μπορεί να δώσει στις περιφερειακές οικονομίες πρωτόγνωρη μορφή ανάπτυξης, ορθολογική χρήση και διαχείριση του χώρου καθώς επίσης και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

Η ανάλυση βασίζεται σε μια εκτεταμένη θεωρητική αναζήτηση και σε καλές πρακτικές που έχουν αξιολογηθεί διεθνώς. Το θέμα της ανάλυσης, αν και εξειδικευμένο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τους εμπλεκόμενους στη σχετική ακαδημαϊκή εκπαίδευση όσο και στους συμμετέχοντες στον σχεδιασμό και στην άσκηση πολιτικής, γενικότερα.

Σημειώνεται πως οι συγγραφείς έχουν ακαδημαϊκή μόρφωση στους τομείς της περιφερειακής – τοπικής ανάπτυξης καθώς και των μεταφορών και των logistics. Έχουν δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά και συνέδρια και έχουν διδακτική εμπειρία σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και δημόσιες και ιδιωτικές σχολές εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Δείτε σχετικά:
 
Τι αλλάζει σε μεταφορές και logistics / Άρθρο του γ.γ. Μεταφορών κ. Χάρη Τσιόκα.