Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τα μήντια στην υπηρεσία του στοιχήματος

Του ειδικού συνεργάτη,
κ. Ηλία Αντωνιάδη

Στην προώθηση του αθλητικού στοιχηματισμού συμβάλλουν τα τελευταία χρόνια τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες και οι διαδικτυακές πύλες με στόχο την αύξηση των διαφημιστικών τους εσόδων.

Ειδικότερα, το τελευταίο τρίμηνο ακούς τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς να προλογίζουν την εκπομπή τους κάνοντας ειδική μνεία στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εταιρείες στοιχηματισμού για αθλητικές διοργανώσεις πάσης φύσεως από ποδόσφαιρο έως και ιπποδρομίες «ανταποδίδοντας» την χορηγία που λαμβάνουν για την εκπομπή τους.

Στα ραδιοφωνικά διαφημιστικά ακούς συνεχώς ατάκες όπως «Συμβόλαιο με την επιτυχία» και « Έλα και εσύ στον κόσμο των νικητών», οι οποίες αναφέρονται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αθλητικό στοίχημα. Στα «χτυπήματα» των πρωτοσέλιδων των αθλητικών εφημερίδων καταγράφονται διαφημιστικές καταχωρήσεις για τα οφέλη που προσφέρουν στους παίκτες οι εταιρίες αθλητικών στοιχημάτων.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC ανέφερε πως οι Έλληνες παίκτες ξόδεψαν τα ίδια ποσά για στοίχημα στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής με τους Άγγλους, που θεωρούνται οι πλέον «παραδοσιακοί παίκτες» της αγοράς. Μόνο εντύπωση όμως δεν προκαλεί σε εμάς εδώ στο «Ελλαδιστάν» το γεγονός αυτό όταν καθημερινά υπάρχουν πολύωρες εκπομπές ειδικά αφιερωμένες για κάθε τύπο στοιχήματος που μπορούν να ποντάρουν οι Έλληνες για κάθε άθλημα , δίχως να αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι των Μέσων για τις οικονομικές ζημιές στις οποίες ωθούν αυτούς και τις οικογένειες τους. Το μήνυμα που περνάνε στους νέους είναι ότι μπροστά στο βωμό του κέρδους όλα θυσιάζεται.

Το τοπίο διαφαίνεται δυσοίωνο στο θέμα αυτό, καθώς αίτηση σχεδιάζουν να καταθέσουν για το διαδικτυακό στοίχημα πολλές εταιρίες όπως η Centric, αντιπρόσωπος της βρετανικής Sportingbet για την Ελλάδα, ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς που σχεδιάζει η κυβέρνηση το 2011.

Σημειωτέον ότι ο στοιχηματισμός στο διαδίκτυο είναι παράνομος στην Ελλάδα. Ωστόσο, η βιομηχανία αυτή, που η κυβέρνηση υπολογίζει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, καλά κρατεί στη χώρα, με δεκάδες παράνομες διαδικτυακές σελίδες να προσφέρουν αθλητικό στοίχημα μέσω μονάδων αδειοδοτημένων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε κι άλλα άρθρα:
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/10/blog-post_05.html / Υπόνοια παραγραφής για το σκάνδαλο της "ντόπας" - Του Ηλία Αντωνιάδη

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_8911.html / Σε κίνδυνο ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης - Του Ηλία Αντωνιάδη

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/07/media.html / Ριζική αλλαγή σκηνικού στα media - Του Ηλία Αντωνιάδη