Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Έφυγε το παλληκάρι του κινηματογράφου

Επιμέλεια: Μάρω Στρατή

Ένας μεγάλος ηθοποιός, ένας υποδειγματικός άνθρωπος κι ένας παραδειγματικός οικογενειάρχης θα κηδευτεί το πρωί της Τρίτης στο Α’ Νεκροταφείο. Πρόκειται για τον Γιώργο Φούντα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, κατά τη διάρκεια νοσηλείας του σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Νέου Φαλήρου.

Ο Γιώργος Φούντας σε σκηνή
ταινίας που πρωταγωνίστησε.
Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας. Βγήκε στο στίβο της ζωής από πολύ μικρή ηλικία, όταν μοίραζε γάλα με το ποδήλατο του βοηθώντας τον γαλατά πατέρα του και παράλληλα μελετούσε μεγάλους συγγραφείς και διάβαζε ποίηση!

Ο Φούντας αποφάσισε να ασχοληθεί με την ηθοποιία την πήρε μετά το θάνατο ενός στενού του φίλου και δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, αλλά μία σκηνή με πρωταγωνσιτή τον ίδιο έχει περάσει για πάντα στην ιστορία! Η τελευταία σκηνή από την ταινία Στέλλα με τη Μελίνα Μερκούρη και η κλασική ατάκα «Φύγε, Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!» θα μείνει ανεξίτηλη στον χρόνο. Πριν από μερικά χρόνια, οι παρέες της νεολαίας μάλιστα χρησιμοποιούσαν τη ρητορική ερώτηση «Κολλάει ο Φούντας;» που λεγόταν για να μαρτυρήσειτην ανδρεία ενός ανθρώπου.

Το όνομα του Γιώργου Φούντα είχε συνδεθεί με τον παλιό και όμορφο Πειραιά, χάρη σε χαρακτήρες που ενσάρκωσε σε μερικές από τις κινηματογραφικές επιτυχίες του.

Η ζωή του


Μοναδική φωτογραφία με τη Μελίνα Μερκούρη,
στους ταρσανάδες της Δραπετσώνας, στη δεκαετία του '50.

Τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Φούντας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα οποία τον είχαν εγκλωβίσει να ζει μέσα στο σπίτι του. Στο πλευρό του, άγρυπνος φρουρός, η λατρεμένη σύζυγός του Χρυσούλα Ζώκα, αλλά και ο μοναχογιός τους Πάνος και η νύφη του Μαρία.

Μία οικογένεια που ζούσε αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη, στο σπίτι τους στην Άνω Γλυφάδα, έχοντας ως κύρια προτεραιότητά της, τη φροντίδα του πάτερ- φαμίλια! Όλο αυτό το διάστημα, οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να ενημερωθούν για την πορεία της υγείας του αγαπημένου ηθοποιού, αλλά οι δικοί του άνθρωποι είχαν επιλέξει να μείνουν σιωπηλοί!

Μια στάση ζωής που έτσι κι αλλιώς ακολουθούσε σε όλη του την πορεία ο Γιώργος Φούντας, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Με «τον έναν και μοναδικό έρωτα της ζωής του» όπως την αποκαλούσε, γνωρίστηκαν το 1963. Φημισμένη χορεύτρια της εποχής της εκείνη, μόνιμη παρτενέρ του Μανώλη Καστρινού, μόλις την είδε να χορεύει πάνω στη σκηνή ένιωσε ότι "αυτή είναι η γυναίκα που αναζητούσε"!

Παλληκάρι ως το τέλος, αντιμετώπισε με θάρρος και αξιοπρέπεια την περιπέτεια με την υγεία του, που τα τελευταία χρόνια είχε επιδεινωθεί λόγω της ηλικίας του! Ένα ακόμη σπουδαίο μέλος της μεγάλης θεατρικής οικογένειας, αφήνει αυτόν τον κόσμο για να συναντηθεί με τους άλλους μεγάλους στη σκηνή του ουρανού, όπως η Μελίνα Μερκούρη και η Τζένη Καρέζη…


Δείτε σχετικά:

http://cinema-nikos.blogspot.com/2010/11/1924-2010.html / Το ρεπορτάζ της Ιωάννης Κλεφτογιάννη στην "Ελευθεροτυπία" για το θάνατο του Γιώργου Φούντα.