Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Παγίδα η ανεπιβεβαίωτη είδηση

Του ειδικού συνεργάτη
κ. Ηλία Αντωνιάδη

Ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται πλέον η διαχείριση των ειδήσεων και η μετάδοση πληροφοριών ειδικά στο αθλητικό ρεπορτάζ. Αιτία αυτή τη φορά ήταν το σοβαρό δημοσιογραφικό σφάλμα που καταλογίζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό “Nova Sport-FM”.

Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, ο κ. Μπάμπης Χριστόγλου ανακοίνωσε στον αέρα ότι ο κ. Στέλιος Μανωλάς θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας νέων του Ολυμπιακού στη θέση του κ. Αλέκου Αλεξανδρή.

Άφωνος έμεινε ο κ. Στέλιος Μανωλάς...
Η είδηση αυτή, την οποία ο σταθμός υπερηφανευόταν ότι μετέδωσε αποκλειστικά πρώτος, διαψεύστηκε κατηγορηματικά άμεσα από την διοίκηση του Ολυμπιακού μέσω του γραφείου τύπου της ομάδας. Σε διάψευση προχώρησε επίσης και ο ίδιος ο κ. Μανωλάς σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους, τονίζοντας μάλιστα πως δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε καν επαφή.

Το συμβάν αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά στην αθλητική δημοσιογραφική «πιάτσα». Ποιοι λόγοι ώθησαν τον κ. Χριστόγλου να προβεί σε μία βιαστική ανακοίνωση μίας τόσος σημαντικής είδησης; Γιατί την είδηση δεν ανακοίνωσε ο υπεύθυνος ρεπόρτερ του σταθμού για τα θέματα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, κ. Κώστας Νικολακόπουλος; Για ποιους λόγους ο κ. Χριστόγλου αναλαμβάνει μία τέτοια πρωτοβουλία, όταν ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι δημοσιογράφος;. Από την στιγμή που αναφέρει ότι δεν έχει δημοσιογραφική ιδιότητα, με ποιο σκεπτικό το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης του επιτρέπει να ασκεί δημοσιογραφικά καθήκοντα;

Το παραπάνω περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο το «φλέγον» θέμα της επιβεβαίωσης και διασταύρωσης της είδησης. Το τελευταίο διάστημα οι «ρεπόρτερ-κομάντο» των ραδιοτηλεοπτικών και έντυπων μέσων της χώρας μάχονται στον «στίβο» της επικαιρότητας με στόχο το κυνήγι της αποκλειστικότητας. Η ταχύτητα όμως υπερτερεί της εγκυρότητας. Μπροστά στον βωμό της εφήμερης δόξας που προσδοκούν να αποκτήσουν με το αποκλειστικό θέμα, δεν διασταυρώνουν όπως οφείλουν την εγκυρότητα των ειδήσεων.

Αν οι ιδιοκτήτες των μέσων που εργάζονται δεν τους «τραβάνε τα αυτιά» καθώς μπροστά σον ανταγωνισμό «ποδοπατάνε» βασικές δημοσιογραφικές αρχές, τότε σαφή θέση επί αντίστοιχων γεγονότων οφείλει να παίρνει το Ε.Σ.Ρ. και οι λοιπές Δημοσιογραφικές Ενώσεις.