Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Οι Γερμανοί ξαναφέρνουν τη δραχμή

Την προειδοποίηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EEAG) για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα η γερμανική εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung”.
 
Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Δώστε στους Έλληνες πάλι τη δραχμή», η εφημερίδα αναφέρει ότι «το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ακόμη και για την Πορτογαλία εκφράζονται αμφιβολίες, εάν θα τα καταφέρει να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται την ανεξέλεγκτη διάλυση της ευρωζώνης και ζητούν τον αποκλεισμό μεμονωμένων χωρών από την ΟΝΕ».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα χρειαστεί το αργότερο το 2013 νέα οικονομική βοήθεια, προειδοποιεί σε έκθεσή της και η ομάδα οικονομολόγων γύρω από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν. Το δραστικό πρόγραμμα εξυγίανσης δεν επαρκεί, ακόμη και σήμερα η ελληνική κρίση υποβαθμίζεται, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι».
 
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως ορισμένες μεγάλες τράπεζες δεν πιστεύουν πια ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ. Τόμας Μίροφ δηλώνει μάλιστα πως η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι αναπόφευκτη.
 
«'Οι αγορές χαιρετούν εδώ και καιρό μια τέτοια λύση» τονίζει ο κ. Μίροφ και εξηγεί ότι για να ξεπεράσει τα προβλήματά της η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το ποσοστό του χρέους της έναντι του ΑΕΠ στο 100% από το 150%. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα ότι οι ιδιώτες-πιστωτές θα πρέπει να αποδεχθούν παραγραφή των απαιτήσεών τους πάνω από 30%.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε σχετικά:
http://paliakokkinia.blogspot.com/2009/12/blog-post_715.html / Άρθρο του στρατηγού ε.α. Δημήτρη Αλευρομάγειρου για το δημοσίευμα της "Liberation" σχετικώς με την πιθανότητα χρεωκοπίας της Ελλάδας.