Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Kony: Ταινία διαμαρτυρίας στο YouTube για ένα σατράπη (VIDEO)

Tης Άννας Λ.Π.
Ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο φίλμ έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου στο διαδίκτυο με τίτλο Kony 2012. Σε 24 ώρες «λήγει» αυτό το βίντεο κλείνοντας έτσι μια ευγενή εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως τα δικαιώματα των παιδιών.  
Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος ώστε μέσα σε ένα χρόνο συγκέντρωσε πάνω από 90 εκατ. εμφανίσεις καθώς και διασημότητες όπως ο Τζωρτζ Κλόυνεϋ (George Clooney) και ο Τζέι Ζ (Jay Z) .
Ο Τζόζεφ Κόνυ (Joseph Kony) αποτελεί τον νούμερο ένα καταζητούμενο από το Διεθνές Δικαστήριο για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Κόνυ κατηγορείται για τη στρατολόγηση ανηλίκων
με αθέμιτους και τυραννικούς τρόπους.
 
Χαρακτηρίζεται ως ένας άνθρωπος - τέρας. Θεωρείται υπεύθυνος για περισσότερες απο 30.000 απαγωγές παιδιών αγοριων με σκοπό να καταταγούν στο στρατό του, να πάρουν στα χέρια τους ένα όπλο ώστε να συμφιλιωθούν με το  θάνατο και να είναι σε «εύκολη θέση» ώστε να μπορέσουν να σκοτώσουν ακόμα κα τους ίδιους τους τους γονείς.
Ο ίδιος θεωρεί το έργο του θεάρεστο.
 
Ο στρατός του κρύβεται στη ζούγκλα και εξαπολεί επιθέσεις στους οικισμούς παίρνοντας όσα χρειάζεται. Ο Kony έχει καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο ήδη από το 2005 αλλά παραμένει ασύλληπτος. Οι τελευταίες επιθέσεις του στη Δημοκρατία του Κογκό, έχει ξεσηκώσει εκ νέου ένα νέο κύμα δημοσιότητας ενάντια στη δράση του που σαρώνει στα κοινωνικά δίκτυα.
Τι έκανε όμως τόσα εκατομμύρια ανθρώπους να ασχολούνται με αυτόν τον τρομακτικό εγκληματία; Ο Τζέισον Ράσσελ (Jason Russel) σκηνοθέτης και ακτιβιστής της οργάνωσης  Invisible Children καθώς και εκφωνητής της 30λεπτης ταινίας που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων.
Το βίντεο γυρίστηκε ένα χρόνο πριν, φορτώθηκε στο YouTube και «λήγει» στις 31 Δεκεμβριου 2012 .
Τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετώπιζε, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η Αφρική μια ήπειρος πλούσια σε υπέδαφος αλλα και σε φτηνό εργατικό δυναμικό. Όσον αφόρα στην Ουγκάντα, ας μην ξεχνάμε ότι στο τιμόνι αυτής της δύστυχης χώρας βρέθηκε για πολλά χρόνια ο Αμίν Νταντά.
Η έκκληση ανθρώπων του πνεύματος να εξαλείψουν, οι λεγόμενες πλούσιες χώρες, το χρέος των χωρών του Τρίτου Κόσμου πολλάκις έχει πέσει στο κενό. Η φτώχεια και η πείνα που μαστίζει τη Μαύρη Ήπειρο προκαλεί φαινόμενα του τύπου Kony.
Στο χάραμα του 21ου αιώνα για εμάς, τους υποτίθεται πολιτισμένους ανθρώπους, είναι αδιανόητες τέτοιου είδους καταστάσεις όμως συμβαίνουν. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι καταστάσεις χειροτερεύουν μιας και η κρίση, όχι μόνο η επισιτιστική αυτή της Αφρικής, αλλά και του σύγχρονου κόσμου κατέκτησε και τις πλουσιότερες χώρες.
Έμειναν λίγες ώρες ως την αυγή του 2013, για ακόμα μια φόρα ας σκεφτούμε αυτούς τους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε αυτο το κόσμο και κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Η ελευθερία είναι το μεγαλύτερο αγαθό που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο ας το εκτιμήσουμε εμείς που το απολαμβάνουμε αν και στην ουσία και εμείς υστερούμε σε εξωτερική ελευθερία αλλά η εσωτερική είναι υπόθεση του καθενός.
Δείτε την ταινία εδώ, όσο είναι διαθέσιμη: