Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Η περιπέτεια του Γ. Ιατρίδη στην Ταξίμ, η προβοκάτσια και η απέλαση

Ο 25χρονος blogger περιγράφει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr λεπτό προς λεπτό τη σύλληψή του από την αστυνομία στην πλατεία Ταξίμ και λύνει το «μυστήριο» με τις φήμες για τα «διπλωματικά διαβατήρια»

Ο Γιώργος Ιατρίδης ήταν ο μοναδικός Έλληνας που κατέγραψε νηφάλια τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη.
Επιμέλεια: Βελισσάριος Δραγάτσης

Δύο ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του, ο 25χρονος Έλληνας blogger της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Γιώργος Ιατρίδης μιλά για την περιπέτειά του και ξεκαθαρίζει τις αλήθειες και τα ψέμματα που ακούστηκαν για όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή μαζί του το Newsbomb.gr στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έδωσε τα καλύτερα δείγματα. Με το ήθος του ρεπόρτερ και τη νηφάλια αντίληψη ενός ανθρώπου που δεν μετέχει σε πολιτικά παίγνια, ο κ. Γιώργος Ιατρίδης προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να περιγράψει τα γεγονότα όπως τα κατέγραφε κι όχι όπως τα επεξεργάζονταν για να τα μεταδώσουν κάποιες άλλες αξιόπιστες ή αναξιόπιστες πηγές.

Πριν συλληφθεί από την τουρκική αστυνομία, ο νεαρός φοιτητής διέψευσε τις φήμες που άρχισαν να διακινούν περίεργα κέντρα της εγχώριας παραπληροφόρησης κάνοντας λόγο δήθεν για επεισόδια εις βάρος της ελληνικής μειονότητας. Με ρεπορτάζ και με τη δύναμη της εικόνας από τις φωτογραφίες του, ο κ. Ιατρίδης διέψευσε όσους φαντάζονταν διάφορα σενάρια για όσα συνέβησαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Χαρακτηριστικό ήταν παράδειγμα με τους βανδαλισμούς στο φυλάκιο έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη.

Ύστερα από ένα όργιο φημών, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής διέψευσε όσους φαντάζονταν τι θα μπορούσε να έχει συμβεί κρίνοντας από άλλα γεγονότα. Η φωτογραφία – ντοκουμέντο από το ελληνικό προξενείο δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα μας τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Από την Παρασκευή που ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Τουρκία, εγώ επειδή διαχειριζόμουν μία σελίδα στο facebook και ενημέρωνα τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης για το τι συνέβαινε εκείνες τις ημέρες, κάθε βράδυ πήγαινα στην Ταξίμ και έκανα μια περιγραφή των όσων έβλεπα», αφηγείται στο Newsbomb.gr.

Τον βρήκαμε στο κέντρο της Αθήνας για μια συζήτηση μακρυά από τις κάμερες, τα μικρόφωνα και την πολυκοσμία.

Εξηγεί πώς βρέθηκε στα σημεία των επεισοδίων: «Μού ζητούσε και η κρατική τηλεόραση και άλλα γνωστά sites στα οποία έστελνα και βίντεο και περιγραφή και εικόνα. Σαν ανταποκριτής που έκανα το χόμπι μου κατέβηκα την Τρίτη το βράδυ στην περιοχή της Τάξιμ για να βγάλω φωτογραφίες. Εκεί υπήρχαν ανταποκριτές από το Reuters και από άλλα Μέσα. Εκείνη τη στιγμή επικρατούσε ηρεμία».

Η αναδημοσίευση και η ανταπόκριση

Πιο πριν, εκείνη την ημέρα, ο κ. Ιατρίδης είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα alexiptoto.com την οποία διαχειρίζεται την άποψη που δημοσιεύθηκε στο Newsbomb.gr με τίτλο «Τι δεν ξέρουμε για τον Ερντογάν και ποιους ενοχλεί!»από τον Χ.Κ. Λαζαρόπουλο. Κατά τραγική ειρωνεία, μάλιστα, λίγη ώρα πριν από την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας, ο νεαρός φοιτητής είχε στείλει στην ιστοσελίδα μας βίντεο – ντοκουμέντο με εθελοντές γιατρούς που παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτές.

«Είχαν προηγηθεί επεισόδια απ' ότι έμαθα και με αφορμή αυτά, η αστυνομία έκανε ρίψη δακρυγόνων. Επικράτησε πανικός», αφηγείται και σημειώνει: «Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Ένιωσα ότι αν συνεχίσω να τρέχω θα χάσω τις αισθήσεις μου. Έπεσα στο έδαφος σε ένα χωράφι και περίμενα να συνέλθω. Μετά από λίγα λεπτά η αστυνομία με συνέλαβε».

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς περί διπλωματικών διαβατηρίων, που τελικώς διαψεύστηκαν, ο κ. Γιώργος Ιατρίδης ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε διπλωματικό διαβατήριο πάνω του. «Από την πρώτη ημέρα πολλά τουρκικά sites είπαν ότι όλο αυτό ξεκίνησε από Σύριους τρομοκράτες. Γενικά υπήρχε παραπληροφόρηση ώστε να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Πιστεύω πως επρόκειτο για προβοκάτσια», υπογραμμίζει.

Ο 25χρονος blogger δεν διστάζει να πει στο Newsbomb.gr ποιος ήταν ο μεγαλύτερος φόβος του. «Φοβόμουν ότι θα έπεφτα θύμα σκληρής βίας. Ευτυχώς με την παρέμβαση του Προξενείου και της δικηγόρου μου όλα πήγαν καλά» παραδέχεται και επισημαίνει πως από τη στιγμή που συνελήφθη ως τη στιγμή που αφέθηκε ελεύθερος δεν τον κακομεταχειρίστηκαν.

Φαίνεται να προτίμησε την απέλαση από την παραμονή στην κόλαση των επεισοδίων. Φεύγοντας από το σημείο της συνάντησής μας στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Ιατρίδης περπατά με το ύφος του ανθρώπου που θέλει να υπηρετήσει την αλήθεια και την ενημέρωση, πέρα από τα παρασκήνια και τα παιγνίδια της πολιτικής.

Το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη, δεν σημαίνει πως δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν γράφει. Το αντίθετο μάλιστα! Η δύναμη του μυαλού του αντικατοπτρίζεται στην καθαρότητα των λόγων και των γραφομένων του.



Διαβάστε επίσης:


Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/315380/i-peripeteia-toy-g-iatridi-stin-toyrkia--i-provokatsia-kai-o-fovos#ixzz2WVHV3kTK