Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ανασχηματισμός: Κυβέρνηση Βενιζέλου με... πρωθυπουργό Σαμαρά!

  - Άγριες γκρίνιες για τους «εννέα» υπουργοποιήσιμους του ΠΑΣΟΚ ενάντι των «τριών» της Ν.Δ.


Πολιτική βουλιμία καταλογίζουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο στελέχη της Ν.Δ.
και ζητούν από τον κ. Αντώνη Σαμαρά να  του κόψει τη φόρα...

Η αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο αφορά στα πρόσωπα του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο δεν θα είναι η πρώτη που κάνουν. Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητικοί πηγή, οι «συγκυβερνώντες» συναντήθηκαν ινκόγντιο αργά χθες το βράδυ στην Κηφισιά.


Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικώς με την αποκαλούμενη «νέα προγραμματική συμφωνία», η οποία εν πολλοίς αποτελεί αναγνώριση της συγκυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Newsbomb.grκατά τη διάρκεια της επαφής αυτής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να οριστικοποίησε την απαίτησή του για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Όπως έχουμε γράψει από την Παρασκευή, διεκδικεί ρόλο αντιπροέδρου και το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να καθοριστεί «ο άξονας της συγκυβέρνησης».

Αρχικώς ο κ. Σαμαράς λέγεται πως δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη και εμφανίστηκε πρόθυμος να προχωρήσει σ’ αυτήν την ενέργεια χωρίς να έχει υπολογίσει ζυμώσεις, γκρίνιες και δυσαρέσκειες που προκαλεί αυτή η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Το σίγουρο είναι ότι ως το απόγευμα, τόσο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, όσο και στελέχη του κομματικού μηχανισμού στη Συγγρού δέχονταν αρνητικά μηνύματα εν όψει του συνεδρίου. Κυκλοφόρησε μάλιστα μια πληροφορία ότι δεν πρέπει να αποτελεί δεδομένο πως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα δεχθεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεντάγωνο, υπονοώντας πως ενδεχομένως να αρνηθεί οποιαδήποτε αλλαγή που τον αφορά. Κομματικοί παράγοντες μάλιστα φέρεται να επικοινώνησαν με στελέχη του Μαξίμου ρωτώντας αν έχουν υπολογίσει το κόστος σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Αβραμόπουλος.

Εμπρηστικές διαρροές από ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, έχουν αρχίσει και οι πρώτες αναταράξεις στη Ν.Δ. από την έπαρση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που σχολιάζουν σε πολιτικούς συντάκτες ότι επιστρέφουν για να συγκυβερνήσουν κι όχι να καλύψουν τα κενά που αφήνει η ΔΗΜΑΡ! Η ονοματολογία δεν είναι τυχαία.

Από την Παρασκευή έχουμε γράψει ότι οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φέρονται να υπουργοποιούνται. Μετά τις μεσημβρινές εποικοινωνίες που υπήρξαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διέρρευσε ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί για συμμετοχή στην κυβέρνηση οι κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Συμεών Κεδίκογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος ενώ διακινήθηκε από κάποιους και το όνομα του κ. Δημήτρη Ρέππα. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν ήδη οι κ.κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και Δημήτρης Κούρκουλας, τότε η αναλογία δεν είναι «δύο προς έναν» αλλά «ένας προς έναν».

Ελάχιστοι από τη Ν.Δ.

Από την άλλη πλευρά, στη Νέα Δημοκρατία ακούγεται ότι αναμένεται να αναβαθμιστεί ο κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να έχει εξασφαλίσει τον υπουργικό θώκο (και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει να πνέει τα μένεα) ενώ έχει βολιδοσκοπηθεί και ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ακόμα και για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε υπεύθυνη θέση κάθε φορά που διακινούνταν σενάρια ανασχηματισμού, τώρα δεν ακούγεται κάτι συγκεκριμένο.

Η σύγκριση όσων συμβαίνουν και της αξιολόγησης προσώπων εκατέρωθεν είναι προφανής. Γι’ αυτό και σχεδόν πέρασε η ημέρα με τη φήμη ότι «θα συναντηθούν απόψε μακρυά από δημοσιογράφους και κάμερες» οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως τα πρόσωπα θα επιλεγούν οριστικά τη Δευτέρα για να ορκιστούν την Τρίτη, ενώ χθες έλεγαν ότι «στόχος είναι να ορκιστούν τη Δευτέρα και την Τρίτη να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και να αρχίσουμε αμέσως δουλειά».

Ελιγμός του Μαξίμου

Η αγκύλωση είναι προφανής γι’ αυτό το επιτελείο του πρωθυπουργού φέρεται να επιχειρεί έναν έξυπνο ελιγμό. Ως αντιπρόταση στις προϋποθέσεις του κ.ΥΠΕΞ.λέγεται ότι ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει να αναλάβει ρόλο αντιπροέδρου και ως ισχυρός εταίρος που είναι να αναλάβει ένα υπερ-υπουργείο που θα προκύψει από τη συνένωση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ίσως γι’ αυτό ακούστηκε και το όνομα του κ. Ρέππα) με στόχο να μην μετακινηθεί ο κ. Αβραμόπουλος από το ΥΠΕΞ.

Αν ωστόσο επιμείνει ο κ. Βενιζέλος, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προτείνουν να τεθούν υπό τον έλεγχό του όλα τα παραγωγικά υπουργεία, με πρώτο απ’ όλα το υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα. Αυτή η ιδέα ίσως να μη στεναχωρήσει τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος μπορεί να μην αποδείξει στον κ. Γιώργο Παπανδρέου τις ικανότητές του στη διπλωματία αλλά θα καταφέρει να προΐσταται στον κ. Στουρνάρα.

Άλλωστε η διεθνής συγκυρία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις περιπλέκουν την ΑΟΖ, τα πετρέλαια, τους διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. που προϋποθέτουν ψυχραιμία κι όχι το θερμό ταπεραμέντο που διακρίνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ…

Ανοικτά μένουν, ωστόσο, τα εσωκομματικά μέτωπα στη Ν.Δ. που έχουν ανοίξει και θα μας απασχολήσουν εν όψει συνεδρίου, την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:



Πηγή: