Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η ομιλία Σαμαρά, ο Χρύσανθος και η «Νέα Ελλάδα 2021»

- Πριν από τη δευτερολογία του στο 9ο συνέδριο της ΝΔ επικοινώνησε με τον Ευ. Βενιζέλο για τις δηλώσεις Μ. Βορίδη περί του Α. Παπανδρέου 
- Τι συζητούσαν οι σύνεδροι για τον Χρ. Λαζαρίδη και πώς τους επιβεβαίωσε ο Α. Σαμαράς     



Πυροσβεστικό και ενωτικό χαρακτήρα είχε η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, κλείνοντας το 9ο συνέδριο της Ν.Δ. Λίγο πριν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή την κρίση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Μάκη Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με υπερκομματικό πνεύμα ο πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο πανστρατιάς για να δημιουργηθεί η «νέα Ελλάδα» κατά τη δευτερολογία του. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να ανοίξουν τα γραφεία των κομματικών οργανώσεων ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος του πολίτη και να δοθεί σ’ εκείνον ο πρώτος λόγος.

«Η μάχη για τη νέα Ελλάδα έχει αρχίσει, θα την κερδίσουμε, γιατί σε αυτή τη μάχη μας στηρίζουν όλοι οι Έλληνες» τόνισε και υποστήριξε ότι η Ν.Δ. στάθηκε όρθια, όταν κατέρρευσαν τα πάντα και αυτό έγινε γιατί οι ιδέες της εκφράζουν όλους τους Έλληνες. Χωρίς να ανακοινώσει την προσχώρηση κάποιων από τους βουλευτές που έχουν διαγραφεί (όπως οι κ.κ. Κώστας Μαρκόπουλος και Θωμάς Σολδάτος), ο κ. Σαμαράς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό.

«Η παράταξή μας διευρύνεται, μπαίνει μπροστά για να τα αλλάξουμε όλα, σε μία χώρα που χρειάζεται να αφήσει πίσω το χθες. Έχουμε εθνικό καθήκον να παλέψουμε για τη Νέα Ελλάδα, είναι ανάγκη εθνική, γι αυτό προχθές απηύθυνα κάλεσμα σε όλους. Να υποδεχθούμε όσους θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας και διστάζουν να ενταχθούν. Δεν περισσεύει κανένας», δήλωσε. Σ’ αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός παρενέβη στο θέμα που έχει προκύψει με την όψιμη κριτική του κ. Μάκη Βορίδη στο πολιτικό έργο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ζήτησε να ξεπεραστούν τα πάθη του παρελθόντος κι έκανε μερικές ενδιαφέρουσες αναφορές.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και το 2021

Από την έναρξη του συνεδρίου όλοι συζητούσαν στο γήπεδο του «Τάε – Κβον – Ντο» τι σήμαινε η αναφορά «Ελλάδα 2021» στην πλάτη του πάνελπάνελ (σ.σ. δείτε χαρακτηριστικά τη φωτό του Γ. Διαμαντάκη στη μακέτα). Πολλοί ήταν εκείνοι που συζητούσαν πως από την εποχή της «ΠΟΛ.ΑΝ.» ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης έθετε ως χρονικό όριο για την υπέρβαση και την αναγέννηση της χώρας τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα για την παλιγγενεσία του Έθνους. Τους επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Η αληθινή πρόοδος χρειάζεται ενωτικό πνεύμα. Εμείς το δείξαμε. Απευθύνω προσκλητήριο για την ενότητα της κεντροδεξιάς, σε όσους ήταν μαζί μας, αλλά για κάποιους λόγους απομακρύνθηκαν, και μαζί σε όλους τους πολίτες, που νιώθουν την ανάγκη για τη νέα Ελλάδα. Εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία, όταν οι άλλοι την καίνε. Τo 2021 η Νέα Ελλάδα δεν θα είναι όραμα, θα είναι πραγματικότητα. Έχει αρχίσει, θα την κερδίσουμε, σε αυτή τη μάχη μας στηρίζουν όλοι οι Έλληνες, σήμερα είναι η αρχή μίας νέας εποχής για την παράταξη και για τη χώρα»,υπογράμμισε. Μετά την ομιλία κάποιοι βουλευτές σχολίασαν ότι ο κ. Σαμαράς φαίνεται να υιοθετεί πλήρως τη ρητορική που διατύπωνε παλαιότερα το «Δίκτυο 21» ενώ στελέχη της ΟΝΝΕΔ εξηγούσαν πως ο πρωθυπουργός εννοούσε πως στόχος του είναι η στιβαρή διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη οκταετία «της ανόρθωσης», όπως τη χαρακτήρισαν.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και «άκρα»

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και στα «άκρα» με διλημματικού χαρακτήρα αναφορές. «H αντίθεση Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο ξεπεράστηκε. Η νέα Ελλαδα που χτίζουμε χωρά όλους, εκτός από τους κολλημένους στο χθες. Υπάρχουν δύο δρόμοι: να κάνεις το άλμα στο αύριο, ή να μείνεις κολλημένος στο χθες. Στην εθνική προσπάθεια δεν χωράνε οι κολλημένοι στο χθες και οι λαϊκιστές», σχολίασε και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έκανε λόγο για ορισμένους που «έχουν κολλήσει στη μιζέρια» αμφισβητώντας τις προσπάθειες για να γίνουν ξένες επενδύσεις στη χώρα.

«Κάποιοι αμφισβήτησαν ακόμη και την αξία του TAP, τη μεγαλύτερη επένδυση της τελευταίας δεκαετίας. Είναι οι ίδιοι που μας έλεγαν που είναι οι επενδύσεις; Είναι αυτοί που δεν έχουν πολιτική. Έχουν μόνο μιζέρια. Είναι οι ίδιοι που... το παίζουν προοδευτικοί. Πρόοδος είναι όραμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα. Εμείς έχουμε όραμα, αλλά πρέπει να έχεις και σχέδιο, που να πατά στη γη. Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε και σχέδιο. Αλλά χρειάζεται και αποφασιστικότητα και εμείς αποδείξαμε ότι στα δύσκολα δεν διστάζουμε και ότι αν χρειαστεί για να κάνουμε το άλμα, σπάμε και αυγά», πρόσθεσε.

Τηλεφώνημα Βενιζέλου πριν από την ομιλία

Πριν ανεβεί στο βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως διέρρευσε από την Ιπποκράτους, «η ηγεσία του Κινήματος μετέφερε αρμοδίως τη δυσφορία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκη Βορίδη».

Επί της ουσίας, ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την έκταση που πήρε το θέμα ακόμα και σήμερα το πρωί, προκαλώντας του σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα το οποίο απειλεί και την κυβερνητική σταθερότητα. Την ίδια στιγμή πάντως, συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι επαφές πρώην στελεχών στο παρασκήνιο. Ήδη υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία για να επανενεργοποιηθεί πολιτικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ενώ κυκλοφόρησε μια περίεργη φήμη που δεν επιβεβαιώνεται αλλά φέρει τον κ. Γιώργο Παναγιωτακόπουλο να δέχεται βολιδοσκοπήσεις από στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΔΗΜΑΡ στο όνομα της «νέας Κεντροαριστεράς».

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή:
http://www.newsbomb.gr/politikh/story/322089/eligmos-samara-me-enotiki-omilia-gia-ti-nea-ellada-to-2021#ixzz2XjnD9UX6