Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ελλάδα τρίτη ...από το τέλος, δημοκρατία στην Ε.Ε.!

H διαφθορά, η πολιτική αστάθεια και η μισαλλοδοξία:
Eυρωπαϊκή δεκαετία της παρακμής



Η Demos παράγει τον πρώτο δείκτη για τη μέτρηση της δημοκρατίας ειδικά στην ΕΕ...
Η ευρύτατη ανάλυση αποκαλύπτει τις περισσότερο και λιγότερο δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης.



Η έκθεση της Demos , που δημοσιεύθηκε με την υποστήριξη της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , αποκαλύπτει ότι πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποστεί μια απότομη πτώση της δημοκρατίας , με ορισμένες χώρες να αγωνίζονται να τηρήσουν τις αρχές που κέρδισαν με την είσοδο τους , σύμφωνα με την ολοκληρωμένη νέα μελέτη .

Οι φόβοι για την Ουγγαρία και την Ελλάδα επιβεβαιώνονται από την νέα ανάλυση , που δείχνει ότι είναι από τις δημοκρατίες με την μεγαλύτερη χειροτέρευση..(backsliders), με την Ουγγαρία στο κάτω τεταρτημόριο για όλα τα μέτρα της δημοκρατίας .

Η Ελλάδα από την 18η θέση το 1999, έπεσε στην 22η το 2008 και στην στην 25η το 2011!!!

Τρίτη από το τέλος πριν την Ρουμανία και την Βουλγαρία... 

Τα Βόρεια ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις , με τη Δανία , το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία, να δείχνουν υψηλότερα σημάδια της εμπιστοσύνης του κοινού και των δημοκρατικών θεσμών. Ωστόσο, ο δείκτης διαπιστώνει επίσης ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβενία​, η Πολωνία, η Εσθονία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν δημιουργήσει ισχυρότερες δημοκρατίες κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια.


Η έκθεση διαπιστώνει επίσης :
- Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία είχαν τις χειρότερες επιδόσεις με συνέπεια χαμηλές βαθμολογίες σε όλες τις πέντε δημοκρατικές κατηγορίες .
- Δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες δεν ήταν άμοιροι από τις ευθύνες τους, με τη Γαλλία να επικρίνεται για αμφιλεγόμενες πολιτικές σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, ενώ η Ιταλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη διαφθορά , το οργανωμένο έγκλημα και την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης .
- Οι ερευνητές διαπίστωσαν για την Ελλάδα συγκλονιστικά στοιχεία από την υψηλή ανεργία , κοινωνική αναταραχή, ενδημική διαφθορά και μια σοβαρή απογοήτευση με το πολιτικό κατεστημένο .