Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ο μυστικός δείπνος του Φώτη Κουβέλη

Σε γνωστό εστιατόριο των βορείων προαστίων δείπνησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με δύο στελέχη του κόμματος και είπε πολλά ενδιαφέροντα...


Tου Λουκιανού Κάλλιμπαν



Οι προσπάθειες ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ, οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα εσωκομματικά της ΔΗΜΑΡ και η εικόνα της κυβέρνησης απασχόλησαν μεταξύ άλλων τον κ. Φώτη Κουβέλη στο δείπνο που είχε με δύο κορυφαία στελέχη του κόμματός του, σε γνωστό εστιατόριο των βορείων προαστίων.

Ο... μυστικός δείπνος έγινε χωρίς ενημερωθούν οι βουλευτές ή άλλα στελέχη του κόμματος πριν από μερικές ημέρες. Ο κ. Φώτης Κουβέλης κάλεσε τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρο Λυκούδη και τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο να σχολιάσουν την επικαιρότητα με γαστριμαργικές προτάσεις που θυμίζουν ιταλική κουζίνα.

Με τη συνοδεία μακαρονάδων, σαλατών και λευκού οίνου, οι τρεις άνδρες είχαν την ευκαιρία κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουν ορισμένα θέματα που τους απασχόλησαν και δοκίμασαν τις σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα. Το βασικό ζήτημα, σύμφωνα με όσους μας μετέφεραν τις πληροφορίες, ήταν η επίλυση των ιδεολογικής υφής διαφορών που λίγο κόντεψαν να σκιάσουν την πολύχρονη πολιτική φιλία ανάμεσα στον κ. Κουβέλη και τον κ. Λυκούδη.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ είχε διαφωνήσει με τον πρόεδρο όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και πρότεινε ηπιότερη στάση έναντι του ΠΑΣΟΚ και των θέσεων που εξέφραζε περί της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Τελικά, ο κ. Κουβέλης και ο κ. Λυκούδης ξεκαθάρισαν όλα τα θέματα ιδεολογικής συνέπειας και πολιτικής στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα.

Τι συμφώνησαν

Η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθήσει να παίζει ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα, ο οποίος θα στηρίζει κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν στην υπέρβαση της κρίσης και στην υιοθέτηση μέτρων με τα οποία μπορεί να ανακουφιστεί η κοινωνία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δώσει «λευκή επιταγή» σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο πλαίσιο δεν πρόκειται να αφήσει υπουργούς να αμφισβητήσουν το έργο που έκαναν άλλοι υπουργοί, όπως οι κ.κ. Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης.

Τα άλλα θέματα

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Κουβέλης φαίνεται να άκουσε τον κ. Λυκούδη και χαμηλώνει τους τόνους έναντι του ΠΑΣΟΚ παρότι ενοχλήθηκε από δηλώσεις και εκφράσεις που χρησιμοποίησε προς το πρόσωπό του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τον τρόπο με τον οποίο έχει τοποθετηθεί συνολικώς η ΔΗΜΑΡ σχετικώς με την πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την ενιαία Κεντροαριστερά.

Κατά τα λοιπά, η παρέα συζήτησε τις εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία, την ενημέρωση που έχουν από συνδικαλιστές, αντάλλαξαν μάλιστα πληροφορίες για όσα συζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Φώφη Γεννηματά με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα όταν τον επισκέφτηκε στο γραφείο του.

Οι ωτακουστές μας, δυστυχώς, δεν μας μετέφεραν αν είπε κάτι ο κ. Παπαδόπουλος (ο οποίος κοιτούσε συχνά το κινητό του και έμπαινε σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης) ή αν εθίγη το θέμα που έχει ενσκήψει μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του από κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης...