Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Άσμουσεν «έδωσε» στην Die Zeit τον Βενιζέλο!

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, προέβη χθες η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»


Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε στον Γεργκ Άσμουσεν, σημαντικό στέλεχος της ΕΚΤ, να «πειράξουν» τα νούμερα που αφορούν στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για την περίοδο 2015 – 2016.

Η σοκαριστική αποκάλυψη, δημοσιεύεται στο ένθετο περιοδικό της «Die Zeit», το οποίο πραγματοποιεί εκτενές αφιέρωμα στον Γεργκ Άσμουσεν. Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.


Στη συγκεκριμένη συνάντηση, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε στον Άσμουσεν: «Αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα, ώστε το κενό να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί». Η αγγλική φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν «Reorganize the figures».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Die Zeit», ο Γεργκ Άσμουσεν, έμεινε έκπληκτος και φρόντισε να αποχωρήσει άμεσα από το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αυτός φέρεται πιθανότατα να ήταν και ο λόγος για τη μη παραχώρηση δηλώσεων κανενός από τους δύο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ανδρών, όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ.

Τι γράφει η εφημερίδα 

Γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα: 

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο κύριος Άσμουσεν συναντά επίσης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης [τον Ευάγγελο Βενιζέλο]. Συζητούν το διαφαινόμενο κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό. Μετά τη συνάντηση ο Άσμουσεν σχεδόν φεύγει τρέχοντας από το γραφείο. Εχει μείνει άναυδος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ζήτησε αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα, ώστε το κενό να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί. Reorganize the figures [σ.σ. η φράση είναι στα αγγλικά στο περιοδικό]. Για τον Άσμουνσεν, αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικά της "παλιάς Ελλάδας". Και για ξεπερασμένα, αναποτελεσματικά συστήματα για τα οποία για τον ίδιο είναι ακατανόητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με tweet του δικτύου CNBC, εκπρόσωπος του Ευάγγελου Βενιζέλου διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το ως «εντελώς αναληθές».


Για την ιστορία αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι εκτιμήσεις της τρόικα για το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας την διετία 2015 2016, κάνουν λόγο για 4 – 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό θα διαμορφωθεί στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το παρασκήνιο: Πολιτικές πληροφορίες ανέφεραν πάντως πως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "έδωσε" σε κάποιον από τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν ο ίδιος, ο κ. Άσμουσεν, ο οποίος ανέφερε το περιστατικό αστειευόμενος!