Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, ο κουμπάρος και τα 40 εκατ.

Γαϊτανάκι δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο με αφορμή την προσπάθεια αρχειοθέτησης της λίστας Λαγκάρντ, την εμπλοκή συγγενικών προσώπων του κ. Γ. Παπαντωνίου και έντονο εσωκομματικό παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ


Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη πως κάποιοι ήθελαν να κουκουλώσουν τη λίστα Λαγκάρντ ώστε να παραγραφούν φορολογικές υποθέσεις που διερευνώνται από τις δικαστικές. Η κυβέρνηση έκανε την απαραίτητη αναδίπλωση αλλά δεν είναι αυτό το τόσο ενδιαφέρον, όσο η αναμόχλευση της εμπλοκής που έχει στην υπόθεση η σύζυγος του πρώην υπουργού (και διαδόχου του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης) του κ. Γιάννου Παπαντωνίου και ο κουμπάρος τους.

Η σύζυγος κ. Σταυρούλα Κουράκου και ο κουμπάρος, επιχειρηματίας, κ. Γιώργος Κανδαλέπας ελέγχονται από τις Αρχές για τη διακίνηση 40 εκατομμυρίων δολλαρίων από λογαριασμούς που διέθεταν στο κατάστημα της HSBC Γενεύης. Όπως αναφέρεται σε έγκυρες ιστοσελίδες οι οποίες επικαλούνται πληροφορίες από κυριακάτικη εφημερίδα, όταν ο κ. Έρβε Φαλτσιάνι υπέκλεπτε την λίστα, η κ. Κουράκου είχε στον λογαριασμό της 1,5 εκατ. δολάρια. Και αυτό συνέπεσε με την περίοδο που ο σύζυγος της ήταν υπουργός.

Από έρευνες διαπιστώθηκε στη συνέχεια, πως τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα. Οι ιστοσελίδες αναφέρουν πως σύμφωνα με πληροφορίες τους, τα ποσά και η ταυτότητα αυτών των δύο ονομάτων επιβεβαιώθηκε πλήρως από το ΣΔΟΕ. Οι άνδρες του Σώματος έχουν βρει στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι τα χρήματα δεν έμπαιναν με εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες, αλλά η μεταφορά γινόταν από τράπεζες του εξωτερικού. Εκτός από την HSBC της Γενεύης χρήματα βρέθηκαν και σε λογαριασμό τράπεζας της Σιγκαπούρης.

Δίπλα στον Γιάννο ο Κανδαλέπας

Εκτός από τους λογαριασμούς της κ. Κουράκου, ερευνώνται και οι λογαριασμοί του κ. Κανδαλέπα, ο οποίος εκτός από κουμπάρος της οικογένειας Παπαντωνίου, έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας την δεκαετία του 1990. Ένα χρόνο μετά τον διορισμό του παραιτήθηκε και άνοιξε εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων και προώθησης επενδυτικών προγραμμάτων την ώρα που ο κ. Παπαντωνίου παρέμενε τσάρος της οικονομίας.


Το θέμα προκάλεσε θόρυβο στο διαδίκτυο ενώ σύμφωνα με διαχειριστές μικρών δημοσιογραφικών ιστολογίων στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδειξαν ενδιαφέρον, ειδικά μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μάθουν περισσότερα στοιχεία. 

Κάποιοι επεχείρησαν μάλιστα να συνδέσουν αυτή τη διαρροή με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είχε συντάξει το πόρισμα για την υπόθεση προμήθειας των ρωσικών «Τώρ Μ1» στα οποία υπήρχε εμπλοκή των κ.κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.

«Δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου (…), που επί μήνες προσεβλήθησαν και διασύρθηκαν αδίκως» είχε αποφανθεί τότε ο κ. Βενιζέλος και είχαν συνυπογράψει μαζί του οι κ.κ. Αλ. Ακριβάκης, Αν. Λοβέρδος, Μ. Καρχιμάκης, Κ. Κουλούρης, Γ. Νιώτης, Σ. Κοσμίδης, Γ. Παπαγεωργίου και Ηλ. Παπαηλίας.

Βουλευτές τόσο των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, όσο και της αντιπολίτευσης έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα. Κάποιοι μάλιστα θα ζητήσουν στοιχεία. Αν πριν ανακοινωθεί η πρόθεση ορισμένων να στείλουν στο αρχείο την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ οι έρευνες του ΣΔΟΕ αποκάλυπταν σημαντικές πληροφορίες για τη διαδρομή του χρήματος από τον ένα στον άλλο λογαριασμό, τότε κάτι σοβαρό παίζεται στο παρασκήνιο και ίσως η διαρροή για τη σύζυγο και τον κουμπάρο του κ. Παπαντωνίου δεν είναι καθόλου τυχαία. 

Έγκυρη πολιτική πηγή ανέφερε ότι μαζί με τη λίστα Λαγκάρντ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να αρχειοθετήσουν επίσης ανάλογες λίστες από το Λουξεμβούργο, το Λιχνεστάιν, το φάκελο με τα ακίνητα Ελλήνων στο Λονδίνο και τα εμβάσματα στο εξωτερικό.


Αυτές είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν και όπως έχει υποχρέωση ένα μέσο που επιδιώκει στην αποδόμηση της διαπλοκής, τις δημοσιεύει ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις από τους εμπλεκομένους.