Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η ατζέντα Σαμαρά για το Ισραήλ

Τι είπαν οι υπουργοί στη σύσκεψη και ποιος έχει προετοιμάσει κίνηση ματ!



Δύο σημειώσεις έχει η ατζέντα του πρωθυπουργού εν όψει των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από σήμερα στο Ισραήλ. Στην πρώτη αράδα γράφει «ενεργειακή συνεργασία» και στη δεύτερη «στρατηγική συνεργασία».

Αυτοί είναι οι δύο αντικειμενικοί σκοποί που συμφωνήθηκαν κατά τη σύσκεψη που είχε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών που συμμετέχουν στην αποστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, περί της ελληνο-ϊσραηλινής προσέγγισης μίλησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρέπει να είχε μελετήσει πολύ καλά τις αναφορές και την αλληλογραφία του προκατόχου του για να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Όπως λένε έγκυρες πηγές, ο κ. Βενιζέλος δεν διέφερε από τον συνήθη ακαδημαϊκό και υπερβάλλοντα λόγο του. Εκείνος όμως που ήταν πιο διαβασμένος ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει πολύ χρήσιμες ιδέες, προτάσεις και σκέψεις για να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας σε ό,τι αφορά στις έρευνες και στην πιθανότητα εξόρυξης υδατανθράκων από περιοχές νοτίως της Κρήτης. Σημαντικές είναι επίσης οι πρωτοβουλίες που φέρεται να προτείνει ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για την ανάδειξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε πυλώνα σταθερότητας, πολιτιστικής και πολιτισμικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Με τον πρωθυπουργό βρίσκονται στο Ισραήλ, εκτός από τους προαναφερομένους, οι υπουργοί Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Παρότι λένε ορισμένοι ότι μεγάλος απών θα είναι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός επιβεβαιώνει τη φήμη που θέλει των φρονίμων τα παιδιά να μαγειρεύουν πριν πεινάσουν! Ήδη έχει συμφωνηθεί η διεξαγωγή δύο ασκήσεων -μίας αεροναυτικής και μίας αεροπορικής- περιλαμβάνει το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ για τον Οκτώβριο.

Πάλι έκανε στρατηγικό ματ ο κ. Αβραμόπουλος!