Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το ΔΝΤ θα επιβάλλει «κούρεμα» στις καταθέσεις!

Δεν βγαίνει το πρόγραμμα γι’ αυτό το ΔΝΤ πιέζει! 


Την υστεροφημία του επιχειρεί να σώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις συναντήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου του ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκεί ο διεθνής οργανισμός πίεζε συνεχώς – κυρίως τους ευρωπαίους αξιωματούχους) για το αυτονόητο: ότι δηλαδή θα πρέπει το ελληνικό χρέος να οδηγηθεί σε βιώσιμα επίπεδα, προκειμένου να μην «χαλάσει» το όνομά του, για μελλοντικές «δουλειές» που θα αναλάβει σε μη ευρωπαϊκές χώρες.


Ενδεικτικό ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας “Wall Street Journal”, προ ημερών, που αποκάλυπτε απόρρητα έγγραφα από μια συνεδρίαση του ΔΝΤ το 2010, κατά την οποία 41 μη ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του οργανισμού είχαν εναντιωθεί για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Όλοι γνωρίζουν ότι ο στόχος που είχε αρχικά τεθεί για το ελληνικό χρέος, στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα το οδηγούσε στην πολυπόθητη βιωσιμότητα. Γι’ αυτό ακριβώς προτάθηκε από τη Γερμανία να παραταθεί ο στόχος για το 2022.

Έτσι, το ΔΝΤ κατάφερε να παρακάμψει το καταστατικό του.


Τέλος, οι πιέσεις έφτασαν τον οργανισμό να πιέσει συνολικά την Ευρωζώνη για να αναλάβει δράσεις. Πώς; Προτείνοντας κούρεμα καταθέσεων κατά 10%.