Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Οι απαιτήσεις της τρόικας προκαλούν εκνευρισμό στην κυβέρνηση

Καθοριστικό ρόλο στις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να παίξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Στόχος του Α. Σαμαρά είναι να μπει τέλος στα μνημόνια και στους ελέγχους των δανειστών, σε αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με την τρόικα και να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρίνουν τα πάντα» τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος στο Real.gr.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε στο Μαξίμου μίνι υπουργικό, με την συμμετοχή των υπουργών που εμπλέκονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. 


Η τρόικα παραμονές της άφιξής της στην χώρα μας, εξέφρασε την αντίθεση της για μια σειρά από θέματα - «αγκάθια», όπως τις ομαδικές απολύσεις, τις μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.


Στην σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς πρώτος στόχος είναι να κλείσουν «αναίμακτα» οι διαπραγματεύσεις, χωρίς δηλαδή να χρειαστούν νέα μέτρα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. 


«Έχουμε επιχειρήματα απέναντι στα όσα υποστηρίζει η τρόικα» δήλωσε αμέσως μετά την κυβερνητική σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. 
 
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πάρει την απόφαση πως εφ' όσον εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στις συζητήσεις με τους δανειστές και δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία, καταγγέλλοντας την τρόικα ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίες οι αναφορές του στο ευρωκοινοβούλιο τόσο για την τρόικα όσο και για το θέμα των εκλογών.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το θέμα των πρόωρων εκλογών. Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2014 και σημειώνουν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός με αλλεπάλληλες δηλώσεις έχει τονίσει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν νωρίτερα. Εφ' όσον το επιδιώξει η αξιωματική αντιπολίτευση «αυτή θα φέρει και την ευθύνη» έχει πει χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς.

Πηγή: Real.gr