Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Παρέμβαση Αβραμόπουλου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει ότι η σημερινή Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, τείνει χείρα συνεργασίας προς όλους, ενισχύει την αξιοκρατία στις προμήθειες αμυντικών εξοπλισμών και προωθεί μεταρρυθμίσεις στο Στράτευμα


Του Λουκιανού Κάλλιμπαν



Καταλυτική παρέμβαση για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κάνει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξη που παραχωρεί σε κυριακάτικη εφημερίδα. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτηρίζει αντιπαραγωγική την αντιπαράθεση για το θέμα, επισημαίνοντας πως η Βουλή, με τη σημερινή σύνθεσή της, μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο.

«Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι από το Σύνταγμα μια συναινετική διαδικασία και έτσι πρέπει να την εκλαμβάνουν και να την ερμηνεύουν όλα τα κόμματα της Βουλής, που έχουν την πολιτική και ηθική ευθύνη, απέναντι στον λαό και στο έθνος, της διατήρησης της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης», επισημαίνει ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος κάνει μια σημαντική επισήμανση με ενωτικό λόγο που θυμίζει τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Το μέλλον δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κανενός κόμματος. Το αύριο πρέπει να μας ενώνει όλους και όχι να μας διχάζει», επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Για τη Ν.Δ. και εξοπλισμούς

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία στις προτάσεις της για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, προτείνει την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου, κατά τρόπον ώστε, μεταξύ άλλων, η εκλογή του να μην συνδέεται με τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το σωστό είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας», επιβεβαιώνοντας τη βούλησή του να εργασθεί το πολιτικό σύστημα συλλογικά για τη σταθερότητα της χώρας.

Όσον αφορά στα εξοπλιστικά ο υπουργός Άμυνας υπογραμμίζει πως «η θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαρκής προτεραιότητα της κυβέρνηση». Εξηγεί πως στις αρχές Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν «οι προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και αλλαγές στις πρακτικές συναλλαγών μεταξύ κράτους και εταιρειών, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και να προστατεύεται το κύρος, η αξιοπιστία και η εθνική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η διαφάνεια στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ξεκαθαρίζει πως κατά τη διάρκεια της θητείας του, οποιαδήποτε δαπάνη στον χώρο του εφοδιασμού και της συντήρησης, θα συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα ζητείται η έγκρισή της. «Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μοναδικές αμετάθετες επιλογές μας και τις επιβάλλουμε με κάθε μέσο, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Νόμων» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, με τρόπο που παραπέμπει στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε αλλά και στις μεταρρυθμιστικές τομές που προωθεί στο Στράτευμα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η επικράτηση της αξιοκρατίας και της ενίσχυσης των θεσμών αποτελεί στόχο για τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος ακόμα και σε θέματα διαδικασίας όπως είναι οι επικείμενες κρίσεις στη στρατιωτική ηγεσία. Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν θα επιτρέψει την οποιαδήποτε έξωθεν παρέμβαση αλλά οι κρίσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με εκείνον προσωπικώς.