Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Πιέσεις ΗΠΑ στον ΟΗΕ για την Κριμαία

 Αναμένεται ισχυρή αντίδραση της Ρωσίας 



Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεδριάσουν εκτάκτως σήμερα προκειμένου να ψηφίσουν επί ενός σχεδίου απόφασης των χωρών της Δύσης, με το οποίο καταδικάζεται το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ οι διπλωμάτες αναμένουν ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο εναντίον του σχεδίου απόφασης αυτού.

Η θέση της Κίνας, η οποία συχνά ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδίως στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί για τη Συρία, θεωρείται πιο αβέβαιη, καθώς «οι Κινέζοι νιώθουν αμηχανία» εξήγησε ένας διπλωμάτης από μια δυτική χώρα.

Υπογράμμισε ότι δύο από τις βασικές αρχές της κινεζικής διπλωματίας, τις οποίες επανέλαβε ο πρεσβευτής της Κίνας κατά τη διάρκεια των 6 συνεδριάσεων του Συμβουλίου με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, είναι αυτές της μη-επέμβασης στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας. Οι αρχές αυτές τίθενται υπό αμφισβήτηση με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.

«Ο μοναδικός στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να επιτευχθεί η αποχή της Κίνας και να υπογραμμιστεί με αυτόν τον τρόπο η εντεινόμενη απομόνωση της Ρωσίας» πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Το κείμενο του σχεδίου απόφασης αυτού έχει συνταχθεί ακριβώς για αυτό το λόγο από τις ΗΠΑ με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις που πιθανόν θα αποδεχθεί το Πεκίνο. Δεν στοχοθετεί ονομαστικά τη Ρωσία και δε ζητά ρητώς την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία. Δεν επισείει επίσης την απειλή κυρώσεων.

Το σχέδιο του ψηφίσματος επιβεβαιώνει ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δε μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την παραμικρή τροποποίηση του καθεστώτος της Κριμαίας». Ζητά από όλα τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να «μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια αναγνώριση μιας αλλαγής της κατάστασης» της Κριμαίας. Πρόκειται για μια σύνθετη διατύπωση προκειμένου να ζητηθεί από τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Το Συμβούλιο επίσης επιβεβαιώνει «τη δέσμευσή του στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της» και ζητά από τη Μόσχα να και το Κίεβο «να ξεκινήσουν έναν απευθείας πολιτικό διάλογο».

Πηγή: ΑΠΕ