Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο

Ρευστό το πολιτικό σκηνικό μέχρι τέλους. Τα κόμματα αλλάζουν στρατηγική και στόχευση, μετά και τη βόμβα Μπαλτάκου . Τι σκοπεύει να κάνει η Νέα Δημοκρατία και ποιους στόχους βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές.


Του Ευτυχή Παλληκάρη



Αλλεπάλληλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό συνθέτουν τα τελευταία 24ωρα ένα ολοένα και πιο αβέβαιο προεκλογικό τοπίο και συνταράσσουν τα κόμματα. Είναι ενδεικτικό της πρωτοφανούς ρευστότητας η αλλαγή σκηνικού μέσα σε ένα 24ωρο, όταν από την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup και του EcoFin, το πολιτικό σύστημα βρέθηκε στη δίνη των αποκαλύψεων για τις κρυφές συνομιλίες του Τ. Μπαλτάκου με τον Ηλ. Κασιδιάρη, που οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. 

Όλα δείχνουν πως ο ενάμισης μήνας μέχρι την κάλπη κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις. Κυοφορούνται ανακατατάξεις, αλλά και προδιαγράφεται το εύρος των αλλαγών σε όλους σχεδόν τους κομματικούς σχηματισμούς.


Δραματική αλλαγή ατζέντας στη ΝΔ



Το σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, ιδίως όταν επαπειλείται και νέος κύκλος αποκαλύψεων για επαφές με τη Χρυσή Αυγή όπως διατείνονται τα στελέχη του κόμματος αυτού. Στην πραγματικότητα, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τρία κεφαλαιώδη ερωτήματα ανακύπτουν προς διαχείριση ενόψει μάλιστα των εκλογών.



Το πρώτο έχει να κάνει με την τακτική της στρατηγικής ενόψει των εκλογών, που είχε μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης χαράξει η ΝΔ. Το Μαξίμου εκτιμούσε πως βγήκε με μικρές απώλειες από τη συζήτηση στη Βουλή το περασμένο Σαββατοκύριακο, την ώρα μάλιστα που δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τη ΝΔ να ανταγωνίζεται σε ποσοστά επί ίσοις όροις το ΣΥΡΙΖΑ. To success story με την οικονομία έμπαινε σε νέα φάση, με τη σύγκληση του Eurogroup στην Αθήνα.



Πράγματι, το κλίμα ήταν πανηγυρικό, πολύ περισσότερο που οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι μίλησαν χωρίς φειδώ με καλά λόγια για την πορεία της Ελλάδας. Το Μαξίμου πλέον σχεδίαζε την επόμενη μέρα με την επίκληση των καλών ειδήσεων για έξοδο στις αγορές αλλά και την πτώση των spreads στα προ μνημονίου επίπεδα. Τώρα, όλοι αναρωτιούνται στη ΝΔ πώς θα κατορθώσει ο πρωθυπουργός να επαναφέρει την πολιτική ατζέντα στο σημείο που επιθυμούσε μετά τη θύελλα Μπαλτάκου. Οι δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά και του Γ. Στουρνάρα για τα ομόλογα και το ΤΧΣ, πέρασαν σχεδόν στα αζήτητα των ενημερωτικών εκπομπών της Τετάρτης.



Ερώτημα δεύτερο, πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση την πολιτική φθορά που υφίσταται σε κάθε σκληρή δοκιμασία Μέχρι την Τετάρτη, ήταν η ΝΔ που φάνταζε να βγαίνει με μικρές απώλειες από την ψήφιση εξπρές του νομοσχεδίου θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα τέτοιες ώρες το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το γάλα και τα φάρμακα... Ο πρωθυπουργός παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης , έλεγε συνεργάτης του όχι ο κ. Μπαλτάκος... τη νύχτα μετά την ψηφοφορία. Ο παράγοντας αστάθειας άκουγε στο όνομα ΠΑΣΟΚ. Όμως η παράπλευρη απώλεια από τις αποκαλύψεις για ης κρυφές συνομιλίες με την ΧΑ, είναι πως πλέον και η ΝΔ εισέρχεται σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και αμφισβήτησης όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και εκ των έσω. Και αυτό θέτει νέα ερωτήματα ως προς το μέλλον της κυβερνητικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας, ιδιαίτερα αν ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες βόμβες αποκαλύψεων.



Το τρίτο αγωνιώδες ερώτημα αφορά στη φυσιογνωμία της ΝΔ και τα σχέδια ανασύνταξης της παράταξης. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κόμματος, που ανήσυχοι πλέον για τις παρενέργειες των αποκαλύψεων, έκαναν εδώ και καιρό λόγο για χάσμα με την ηγετική ομάδα του Μαξίμου. Μιλούσαν για μια ΠΟΛΑΝοποίηση και περιχαράκωση της παράταξης.



Η φυσιογνωμία



Δεν είναι μόνο αυτή η παράμετρος, όμως. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για αμφίπλευρο άνοιγμα μετά ης εκλογές, για άνοιγμα προς το Κέντρο και την ίδια ώρα να μαθαίνουμε από τον Κασιδιάρη ης απολογίες του Μπαλτάκου προς τη Χρυσή Αυγή για ης διώξεις , αναρωτιέται βουλευτής, που θεωρεί απαραίτητη τη μετατόπιση της ΝΔ προς το μεσαίο χώρο.



Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια για τον επαναπροσανατολισμό της στρατηγικής και φυσιογνωμίας του κόμματος, δεν συναρτώνται πλέον μόνο από ένα καλό ή κακό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και από τους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων, που δεν αποκλείεται να επαναπροσδιοριστούν στο άμεσο μέλλον και όχι με αποκλειστικό γνώμονα την ατζέντα των success stories για την οικονομία.



Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση στελεχών, όπως ο Δ. Αβραμόπουλος, η Ντ. Μπακογιάννη, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και αρκετοί βουλευτές καραμανλικής προέλευσης, που θεωρούν ότι στελέχη με DNA Μπαλτάκου δεν έχουν θέση στην ηγεσία του κόμματος.




Σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ: Χρόνια προβλήματα και προσωπικές έχθρες αναδύονται και απειλούν τη συνοχή του άλλοτε ισχυρού κινήματος



Η παλιά ιστορία όπως περιέγραψε ο Ευαγγ. Βενιζέλος την περίπτωση Μπαλτάκου φάνηκε να οδηγεί σε μια μετατόπιση της προσοχής σε όσα καινοφανή συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής. Δεν οδήγησε όμως και σε άμβλυνση της βαθιάς διχαστικής έντασης που επικρατεί μεταξύ των κορυφαίων στελεχών. 

Την ώρα που ο Ευαγγ. Βενιζέλος έλεγε ότι ο προοδευτικός πόλος πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν και οι αναγκαίες ισορροπίες και εγγυήσεις μέσα στην κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου χτυπούσε ξανά με δήλωση, που αυτή τη φορά εξέφραζε απόψεις μεγάλης μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ: ότι δηλαδή ακόμα και αν ο Τ. Μπαλτάκος ακολουθούσε προσωπική ατζέντα με την ΧΑ, οι ευθύνες του πρωθυπουργού είναι ολοφάνερες. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κυβερνητικές ευθύνες και αμφισβήτησε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με τα δεδομένα αυτά.



Φόβοι και ελπίδες



Η παρέμβαση ήταν ενδεικτική ότι παρά της εκκλήσεις άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, η Φ. Γεννηματά να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, το χάσμα δεν γεφυρώθηκε. Ο Γ. Παπανδρέου με τη δήλωσή του για το σοκ Μπαλτάκου κατέστησε σαφές ότι η στάση του την περασμένη Κυριακή με την καταψήφιση της διάταξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ήταν ούτε μεμονωμένη ούτε ατυχής πράξη. 

Οι πρωταπριλιατικές δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα ήταν γεμάτη αστερίσκους, ενώ στη συνεδρίαση του Συντονιστικού την περασμένη Τρίτη, δύο βουλευτές, ο Θ. Μωραΐτης και ο Κ. Τριαντάφυλλος αποχώρησαν όταν η κριτική κατά της στάσης του Γ. Παπανδρέου εντάθηκε.



Η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου μετά τις αποκαλύψεις για τον Γ. Μπαλτάκο ήταν και μια σαφής ένδειξη πως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη στάση του, παρά ης απειλητικές δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου για εκκρεμότητες που έχει στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη τα δημοσκοπικά ευρήματα έδειχναν τη ζημιά που προκαλεί η ρήξη κορυφής, την ώρα που όλοι προεξοφλούν για τέλος εποχής για το σημερινό ΠΑΣΟΚ την επαύριον της κάλπης, χωρίς κανείς να τολμά προβλέψεις για το σχήμα διαδοχής.



Παρόντες, απόντες σε νευρική κρίση η ΔΗΜΑΡ



Η θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή άφησε σημάδια στη ΔΗΜΑΡ. Η απουσία του Γρ. Ψαριανού από την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου όπου το κόμμα το καταψήφισε αλλά και οι αναφορές του για έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας προκάλεσαν βαθιά ενόχληση στον πρόεδρο του κόμματος. Ο Φ. Κουβέλης άσκησε κριτική και στον Ση. Λυκούδη, που εκτίμησε ως απαράδεκτη την ανακοίνωση πολιτικής αποδοκιμασίας του Γρ. Ψαριανού.



Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έφτασε μάλιστα να πει πως ο Γρ. Ψαριανός θα μπορούσε να είχε αποβληθεί από την Κ.Ο. του κόμματος, αλλά δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη από το καταστατικό. Η εσωστρέφεια βαθαίνει, η αντιπαράθεση οδηγείται εκ νέου στα άκρα και οι μετρήσεις δείχνουν πως η ΔΗΜΑΡ θα περάσει μεγάλη εκλογική δοκιμασία και, αναπόφευκτα, μετεκλογικούς τριγμούς. Κι αυτό, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει την κριτική του κατά του Φ. Κουβέλη για την άρνηση να στηρίξει τις προτάσεις μομφής στη Βουλή, ενώ το κόμμα πληγώνουν ακόμα και οι φήμες ότι οι παπανδρεϊκοί θα στηρίξουν ΔΗΜΑΡ, πολώνοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.



Ένα Ποτάμι από... άλλον πλανήτη



Την ώρα που η πολιτική σκηνή συγκλονιζόταν από τους κοριούς του Ηλ. Κασιδιάρη και τις βιντεοσκοπήσεις των συνομιλιών του με τον Τ. Μπαλτάκο, ο Στ. Θεοδωράκης έδινε την πρώτη του συνέντευξη στην Athens Voice, ως επικεφαλής του "Ποτάμιου". Συνεχίζοντας τις περιοδείες ανά την επικράτεια και μακριά από τις σκληρές αντιπαραθέσεις των ημερών, ο Στ. Θεοδωράκης βλέπει το "Ποτάμι" να αντέχει δημοσκοπικά παρά τις κατηγορίες που δέχεται για μη σαφή διατύπωση θέσεων ή για αποφυγή συμμετοχής στα τηλεοπτικά πάνελ και να εξακολουθεί να συγκεντρώνει προτιμήσεις από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ ακόμα και τους ΑΝ.ΕΛ.



Το "Ποτάμι" επιχειρεί να διαμορφωθεί σε κόμμα, με εγγραφές μελών on-line στο Διαδίκτυο. Στη συνέντευξή του δίνει και ένα στίγμα των μετεκλογικών του προθέσεων: "Η χώρα δεν μπορεί να σωθεί από ένα 'δεξιό 25%' ούτε από ένα 'αριστερό 25%'. Να πούμε στον κόσμο την αλήθεια. Ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση του 51% που θα κινητοποιήσει όλη την κοινωνία και θα αναλάβει να διαπραγματευτεί για την Ελλάδα".



Όλα είναι ρευστά και τα κόμματα πορεύονται προς τις διπλές εκλογές χωρίς καμία σταθερά. Οι εκπλήξεις και τα απρόοπτα σημαδεύουν την πορεία τους και ανατρέπουν τις στρατηγικές τους. Με εξαίρεση το ΚΚΕ στο οποίο όλα είναι προδιαγραμμένα από πριν και η πορεία του μετρήσιμη, το σκηνικό σε όλους τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς είναι ευμετάβλητο. Οι δημοσκόποι αδυνατούν να κάνουν σίγουρες προβλέψεις, ελπίζοντας πως κάποτε η σκόνη θα καθίσει...



Γαία πυρί μειχθήτω στη Χρυσή Αυγή



Η "Χρυσή Αυγή" δείχνει να παίζει τα βαριά χαρτιά της στην καμπή των εξελίξεων τόσο εντός Βουλής όσο και στο δικαστικό πεδίο σε ό,τι αφορά τον φάκελο με την εγκληματική της δράση. Η συζήτηση για άρση ασυλίας βουλευτών της το μεσημέρι της Τετάρτης μετατράπηκε σε "βήμα" των αποκαλύψεων του Ηλ. Κασιδιάρη για τις μυστικές συνομιλίες του με τον Τ. Μπαλτάκο.



Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικές βολές με τις αποκαλύψεις για τον οδηγό του Γ. Τραγάκη, ενώ ακολουθούν απειλές για νέα βίντεο με συνομιλητές από τη ΝΔ. Ο στόχος, ολοφάνερος. Η ανακριτική διαδικασία ολοκληρώνεται με στοιχεία σοκ για τη δράση της οργάνωσης. Το μπαράζ αποκαλύψεων για την παράνομη δραστηριότητά της απωθεί ψηφοφόρους που την προτίμησαν στις τελευταίας εκλογές, με τιμωρητική διάθεση. Η δημοσκοπική φθορά είναι εμφανής. Η ΧΑ επιλέγει σε αυτή τη φάση να μην παρασυρθεί μόνη της στον γκρεμό, να εκθέσει όλους όσοι την θεωρούσαν ακόμη και χρυσή πολιτική εφεδρεία για μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, να μην υπολογίσει το κόστος μιας πολιτικής αποσταθεροποίησης. Παίζει με τη φωτιά μαζί και όσοι τόλμησαν να παίξουν μαζί της...



Θεαματική στροφή από ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση κατευνασμού



Ο Αλ. Τσίπρας κατεβάζει τον πήχυ και διαγράφει από το λεξιλόγιο του τις σκληρές εκφράσεις για κατάργηση του μνημονίου με έναν και μόνο νόμο.



Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις είχε επιστρέψει από τη Σύρο το μεσημέρι της Τετάρτης και ετοιμάζεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε τρία περιφερειακά κανάλια, όταν ξεσπά η θύελλα με τις συνομιλίες Μπαλτάκου Κασιδιάρη. Χρειάστηκε μια μικρή δίωρη αναβολή μέχρι τη μαγνητοσκόπηση της συνέντευξης. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσαν έκπληξη όταν την παρακολούθησαν, το βράδυ της Τετάρτης. Η παρουσία του δεν είχε καμία σχέση με τις οξύτατες παρεμβάσεις στη Βουλή το περασμένο, μόλις, Σαββατοκύριακο. Οι διατυπώσεις ήταν ζυγισμένες ο Αλ. Τσίπρας με τις μέχρι τότε αποκαλύψεις δεν ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης αλλά των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, επιρρίπτοντας βεβαίως ευθύνες στον πρωθυπουργό.



Η ανατροπή



Όμως, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η ουσιαστική στροφή στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών μια ανατροπή μέχρι τώρα διακηρύξεων και μεγάλων στόχων στις εκλογές. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αλ. Τσίπρας διατύπωσε ότι στόχος στις ευρωεκλογές είναι η διαφορά έστω και με μια ψήφο από τη ΝΔ, λέγοντας ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η "ψαλίδα" , "τόσο πιο γρήγορα θα φύγει η κυβέρνηση".



Αίσθηση προκάλεσε επίσης -και εντός του ΣΥΡΙΖΑ... -η οριστική διαγραφή της άποψης για απάλειψη του μνημονίου με ένα νόμο, καθώς τώρα εκτιμά πως θα χρειαστεί πολύς χρόνος και πάνω από 400 νόμοι για την ανατροπή. Η νέα στροφή θέσεων και ύφους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άσχετη από δύο βασικές εκτιμήσεις των τελευταίων 24ώρων. Η πρώτη έχει να κάνει με τη στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις, με τη μη δημιουργία ενός αναμενόμενου προεκλογικού ρεύματος, που επιπρόσθετα παρεμποδίζεται από το Ποτάμι . Οι μετρήσεις που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας αμφισβητούνται από την Κουμουνδούρου, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Άλλωστε η αναιμικές συγκεντρώσεις τόσο στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής όσο και στη Σύρο επέτειναν τους προβληματισμούς.



Οι εκτιμήσεις



Η δεύτερη εκτίμηση σχετίζεται με την αποτίμηση των παρεμβάσεων στη Βουλή για ης προτάσεις μομφής. Είναι κοινό μυστικό και σε ικανό αριθμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν "περπάτησαν" , με το κόμμα να δείχνει σημάδια εκνευρισμού και προχειρότητας. Άλλωστε και ο Ν. Βούτσης παραδέχτηκε ότι είχε προβληματίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο μιας παράτασης της συζήτησης στη Βουλή, ενώ το Eurogroup θα συνερχόταν στην Αθήνα, αλλά "τελικά είπαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα".



Παράλληλα, μείζον ανακύπτει το θέμα των πιθανών συμμάχων, καθώς οι ΑΝΕΛ εξακολουθούν να αποδυναμώνονται δημοσκοπικά προεξοφλούνται μάλιστα και νέες αποχωρήσεις από το κόμμα του Π. Κομμένου πριν από τις εκλογές ενώ ο Αλ. Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξή του είπε πως το ΚΚΕ συνεχώς τους εκπλήσσει δυσάρεστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως θεωρεί πως μετά τις αποκαλύψεις για τον Τ. Μπαλτάκο μπαίνουμε σε μια νέα φάση με νέα πολιτικά δεδομένα, που ήδη επιχειρεί να τα εκμεταλλευτεί, στοχεύοντας στο ζήτημα των τεράστιων πολιτικών ευθυνών του ίδιου του πρωθυπουργού.

Πηγή: Ημερησία