Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Στήριξη Καραμανλή σε Σαμαρά και εγγύηση ενότητας της ΝΔ

Ως ένα από τα βαριά χαρτιά της ΝΔ στη μάχη των ευρωεκλογών χαρακτηρίζεται από στελέχη ο Κ. Καραμανλής και δεν είναι λίγες οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει και αυτό το όπλο στον δρόμο προς τις κάλπες


Απόψεις, προτάσεις και εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών
αναμένεται να εκθέσει στον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Του Γιάννη Σαραντάκου

Με δεδομένη τη θέση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος στηρίζει απόλυτα το δίλημμα Σαμαρά περί πολιτικής σταθερότητας ή περιπέτειας, θεωρείται πιθανή μια παρέμβαση του μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. 

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιον ότι της παρέμβαση αυτής, η οποία θα γίνει μέσω μιας γραπτής δήλωσης, θα προηγηθεί επικοινωνία του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Κώστα Καραμανλή κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναλυθούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών για την αυτοδιοίκηση και θα καθοριστούν οι στόχοι εν όψει της δεύτερης Κυριακής.

Οι σχέσεις των δύο ηγετών παραμένουν σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο, κάτι άλλωστε που είχε πιστοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της μακράς και εφ' όλης της ύλης συζήτησης που είχαν πριν από λίγους μήνες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο κ. Καραμανλής δεν αμφισβητεί τις επιλογές του διαδόχου του στην ηγεσία της ΝΔ και μάλιστα σε όλους τους συνομιλητές του τόνιζε ότι η πολιτική Σαμαρά αποτελεί αυτή την ώρα μονόδρομο για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Συμφωνεί ο Κ. Καραμανλής με τις εισηγήσεις για
τη διεύρυνση της ΝΔ προς το παραδοσιακό Κέντρο.
Παράλληλα, παρά τις ενστάσεις που κατά καιρούς διατυπώνουν (και δημόσια) πολιτικοί του φίλοι, ο κ. Καραμανλής έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την κίνηση του κ. Σαμαρά να προχωρήσει μετά τις εκλογές σε διεύρυνση της ΝΔ προς το παραδοσιακό κέντρο. Ο εμπνευστής της πολιτικής του μεσαίου χώρου πού θα μπορούσε να διαφωνήσει με μια τέτοια κίνηση, ανέφερε «στο Έθνος της Κυριακής» τακτικός συνομιλητής του κ. Καραμανλή.

Το ίδιο πρόσωπο υπενθυμίζει δε και τη στάση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στα σενάρια που κάποιοι διακινούσαν κατά το πρόσφατο παρελθόν περί εκλογής νέου πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, θα πρόκειται για πραξικόπημα, το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί ο Καραμανλής, σημειώνεται από βουλευτές που συναντούν τακτικά τον πρώην πρωθυπουργό.

Μήνυμα στη βάση

Κατά συνέπεια, εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου θελήσει να αξιοποιήσει τον κ. Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί. Η δήλωσή του θα αφορά κυρίως το κεντρικό διακύβευμα των ευρωεκλογών και θα επισημάνει την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Θα απευθυνθεί στη βάση της ΝΔ, ζητώντας την υψηλότερη δυνατή συμμετοχή των ψηφοφόρων του κόμματος ευρωεκλογές.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα εκλογικά ποσοστά και της ΝΔ εξαρτώνται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από τη συσπείρωση που θα επιτευχθεί μέχρι τη δεύτερη Κυριακή, κάτι που γνωρίζει ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος είχε στις εθνικές εκλογές του 2009 το ίδιο ζήτημα να αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εξελίξει σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και η ενδεχόμενη παρέμβαση του κ. Καραμανλή θα γίνει προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα γάντια πρέπει να βγουν

Με μια μόνο μικρή παρένθεση, αυτή της παρουσίασης του αναπτυξιακού σχεδίου που θα πραγματοποιηθεί την τρίτη, η ΝΔ θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα και μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, μια ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την πολιτική πόλωση, κάτι που αποτελεί σταθερή προϋπόθεση για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της.

Ο κ. Σαμαράς έχει πειστεί ότι, εκτός από τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει στις ομιλίες του σχετικά με το κυβερνητικό έργο των δύο τελευταίων ετών, θα πρέπει να αντιπαρατεθεί «σκληρά» και ως πρόσωπο με τον κ. Αλ. Τσίπρα, επενδύοντας στη θετική εικόνα που έχει για τον ίδιο τον πρωθυπουργό ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. 

«Τα γάντια πρέπει να βγουν», ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, εννοώντας προφανώς ότι μέσα στην κρίσιμη εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο αναμετρήσεων, η ΝΔ θα κλιμακώσει την επίθεσή της στον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο τις αντιδράσει στο εσωτερικό του αλλά και τις επικίνδυνες -όπως τις χαρακτηρίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου- θέσεις που εκφράζουν για την οικονομία και όχι μόνο βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση.

Ένα μικρό δείγμα των προσθέσεων του έδωσε ο i6ios ο κ. Σαμαράς με την ομιλία του την Πέμπτη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, όταν κατήγγειλε ευθέως τον κ. Τσίπρα ως υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας. Επίσης, τον κατηγόρησε ότι καλεί τον ελληνικό λαό να συμπράξει στην πολιτική ανωμαλία, αντιμετωπίζοντας τις επικείμενες εκλογές ως μοχλό αποσταθεροποίησα.

Ο πρωθυπουργός ζητεί από
τα κορυφαία στελέχη να εργασθούν
υπέρ της πολιτικής σταθερότητος. 
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αλλά και κορυφαία στελέχη της ΝΔ θα διευρύνουν το πεδίο της αντιπαράθεσης και θα εκμεταλλευθούν παλαιότερες δηλώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ για τους λαθρομετανάστες, για τη «17 Νοέμβρη» για τις απειλές περί ποινικής δίωξης υπουργών κ.ά. Στόχος του να πείσει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να καταστρέψει ότι χτίστηκε ως σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και όλων των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που θα επιμείνουν στην ανάγκη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, τα σκληρά μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα προβληθούν και μέσα από τη διαφημιστική καμπάνια.


Όπως ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, είναι ήδη έτοιμα τηλεοπτικά spots, τα οποία περιλαμβάνουν σειρά αντιφατικών δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το ευρώ, τη δραχμή, τα μνημόνια, το παράδειγμα της... Αργεντινής κ.ά. και αυτό που μένει είναι να δώσει το «πράσινο φως» από τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του προκειμένου να αρχίσουν να προβάλλονται.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: