Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Διχασμένα τα στελέχη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς

Της Κάτιας Μακρή
ΠΑΣΟΚ vs Ελιά! Ακόμη κι αν το κόμμα διασωθεί εκλογικά στις 25 Μαΐου και δεν επιβεβαιωθούν τα ‘’μαύρα’’ για τη Χαριλάου Τρικούπη σενάρια της εκλογικής καταστροφής η παράταξη θα βυθιστεί αυτομάτως σε νέα εσωστρέφεια. 

Αλλά στελέχη θα πιέσουν ώστε γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες η Ελιά να μετεξελιχθεί σε ενιαίο φορέα με νέο αρχηγό, κι άλλοι θα αντιδράσουν σθεναρά, αρνούμενοι να απΕΛΙΑοδεχτούν πως δεν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα ΠΑΣΟΚ.
Από τη μια είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, που από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να αποδεχτεί τον σχηματισμό της Ελιάς άλλωστε, με μια πύρινη ανακοίνωση αρνήθηκε να πάει στην ιδρυτική της εκδήλωση.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, δε, επεσήμανε πως ήμουν, είμαι και θα είμαι ΠΑΣΟΚ , προσπερνώντας τον σχηματισμό που θα λάβει μέρος στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαΐου.
Ο Γ. Παπανδρέου είναι η πιο τρανταχτή περίπτωση, αλλά όχι η μοναδική. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, μεσοβδόμαδα, έβαλε ανάλογες φωτιές αφού σε συνέντευξή του, στην οποία έθεσε και ζήτημα ηγεσίας, αναφέρθηκε στο συνέδριο που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές. Στην ίδια ακριβώς γραμμή της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ κινείται και ο γραμματέας του κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης, αν και ο ίδιος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς. Στους κορυφαίους που συντάσσονται με αυτή την άποψη είναι και η Φώφη Γεννηματά.
Σε κομματική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης, στο ξενοδοχείο Caravel, στη 2.500 λέξεων ομιλία της δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη Ελιά, ενώ και ο έτερος ομιλητής ο βουλευτής Λάρισας Φίλιππος Σαχινίδης λογίζεται στους φιλοπαπανδρεϊκούς σε μια ομιλία 2.270 λέξεων δεν κατονόμασε την Ελιά. Έκανε λόγο για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη.
Μετεξέλιξη
Στον αντίποδα, μια σειρά από στελέχη θεωρούν αυτονόητη τη γρήγορη μετεξέλιξη της Ελιάς σε ενιαίο φορέα και με κοινό αρχηγό, ώστε να προλάβουν πιθανές εξελίξεις με εθνικές εκλογές μέσα στο 2014. Απολύτως fan της άποψης είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αλλά όχι μόνο. 

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε άρθρο του την Πέμπτη έγραψε πως πρέπει οι νεότεροι να αναλάβουν την ανασυγκρότηση της Ελιάς, προεξοφλώντας την ύπαρξή της. 

Στην ίδια γραμμή κινούνται η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Γιάννης Μανιάτης ο Χρήστος Πρωτόπαπας αλλά και ο Κυριάκος Πιερρακάκης από τη νέα φουρνιά στελεχών. Για να υπάρξει, πάντως ο καβγάς της επόμενης ημέρας για το όνομα και την κομματική ανασυγκρότηση, πρέπει να τελειώσει αυτός της προηγούμενης Δηλαδή, η Ελιά να επιβιώσει εκλογικά.

Πηγή: Real