Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Κυβέρνηση: Στόχος 20% φθηνότερο πετρέλαιο το χειμώνα

Αμεσο στόχο τη συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης από 15% ως 20% από φέτος το Φθινόπωρο θέτει το οικονομικό επιτελείο, σε συνδυασμό με την επέκταση του δανεισμού από τις αγορές και την απόφαση για αυξήσεις σε 11 Υπουργεία σε παραγωγικούς υπαλλήλους.



Υπενθυμίζεται ότι από το Δεκέμβριο του 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε ταχθεί ανοιχτά  (σε συνέντευξη στο «Βήμα») υπέρ της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο, προχωρώντας σε σαφή διαφοροποίηση με τον τότε υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα που εκτιμούσε ότι ο φόρος ήταν πετυχημένος.

Προϋπόθεση όμως για τις κινήσεις αυτές είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του ανοίγματος των αγορών.

Στο σημείο αυτό κυβερνητικοί κύκλοι διατύπωναν την Τετάρτη επιφυλάξεις για τη στάση που θα τηρήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος (διαθεσιμότητα-απολύσεις), Μάκης Βορίδης (μείωση περιθωρίου κέρδους φαρμακοποιών) και Γεράσιμος Γιακουμάτος (συμφωνία για τις λαϊκές).
«Εάν πηγαίνουν καλά τα έσοδα, θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για μειώσεις φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προχωρήσει το διαρθρωτικό σκέλος (π.χ. απολύσεις στο Δημόσιο)» σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Το πετρέλαιο

Οπως ανέφερε την Τετάρτη αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, η επιδιωκόμενη μείωση από 15% ως 20% στο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα αφορά μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς στο κίνησης είναι ήδη ο χαμηλότερος ΕΦΚ στην Ευρώπη.

Ο ίδιος επέμεινε ότι σε συνδυασμό με δράσεις για το λαθρεμπόριο η μικρή διαφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δεν θα αποτελεί κίνητρο για την ενίσχυση της παραβατικότητας.
Από πέρυσι τον Μάιο, η κυβέρνηση έχει δώσει δύο φακέλους στην τρόικα. Ο ένας αφορούσε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (που έγινε) και ο δεύτερος τη μείωση των φόρων στο πετρέλαιο που δεν προχώρησε.

Οι αγορές

Εν τω μεταξύ αισιοδοξία επικρατεί για τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας. H νέα πτώση των επιτοκίων στα τρίμηνα έντοκα την Τρίτη, εκτιμάται ότι συνεπάγεται ετήσια ωφέλεια τόκων 200 εκατ. ευρώ.

«Η εξοικονόμηση προφανώς θα είναι μεγαλύτερη όσο συνεχίσει να πέφτει το κόστος δανεισμού» λένε αρμόδιοι κύκλοι προσθέτοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι καλυμμένο για τα επόμενα 2 χρόνια. 
«Πείτε μας τι φόρους πληρώνετε»!

Παράλληλα η κυβέρνηση αρχίζει εκστρατεία για να... ανακαλύψει κρυμμένους φόρους υπέρ τρίτων προς όφελος του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα σκοπεύει να ρωτήσει τους πολίτες!

Γι αυτό το σκοπό θα δημιουργηθεί σύντομα (από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΓΛΚ) μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα έχει στόχο την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων στον ιδιωτικό τομέα (οι φόροι υπέρ τρίτων στο Δημόσιο είναι γνωστοί).

Στην πλατφόρμα αυτή, θα μπορούν να μπαίνουν οι πολίτες και να δηλώνουν τι φόρους υπέρ τρίτων πληρώνουν ως επαγγελματική ομάδα. Την ίδια στιγμή από το ερωτηματολόγιο που έστειλε το ΓΛΚ στα άλλα υπουργεία και απαντήθηκε, δεν προέκυψε ουσιαστικά κάτι νέο σχετικά με την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων στο Δημόσιο.

Ενα νέο, νέο Μισθολόγιο

Εφόσον ο σχεδιασμός επιβεβαιωθεί το δεύτερο σε τέσσερα χρόνια Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο θα φέρνει αυξήσεις για παραγωγικούς υπαλλήλους οι οποίοι υπέστησαν «υπερβάλλουσα και οριζόντια μείωση» τα προηγούμενα χρόνια.


Βέβαια προϋπόθεση είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο και το ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα το οποίο όμως ίσως κρύβει και επιμέρους περικοπές πρόσθετων αμοιβών (π.χ. οδοιπορικά) για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων.

Πηγή: Το Βήμα