Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η Αθήνα «τσεκάρει» τους δανειστές και χαμηλώνει τις προσδοκίες



Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Πορτογαλία να «τσεκάρει» τις προθέσεις των δανειστών μας απέναντι στην εκφρασμένη επιδίωξη για επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων πτυχών της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.


Κι αυτό διότι ο κ. Σαμαράς, στην εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Αλμπουφέιρα, όπου θα είναι και ομιλητής, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει, σε χαλαρό κλίμα -όπως γίνεται σε αυτού του είδους της εκδηλώσεις, με μια σειρά από Eυρωπαίους αξιωματούχους.

Μεταξύ αυτών είναι ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρι Κατάινεν, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ο. Ρεν,ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ και φυσικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκφανκ Σόιμπλε.

Ο τελευταίος είχε την προηγούμενη Τετάρτη μια πρώτη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γκίκα Χαρδούβελη με τον τελευταίο να δηλώνει ότι «βγήκαν αρκετά πράγματα».

Η Αθήνα, λέει κυβερνητικό στέλεχος, έχει δηλώσει ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα, ωστόσο θεωρεί, και αυτό είναι κάτι που θα επιχειρήσει να το καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους, ότι ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται επικαιροποίηση ορισμένων πτυχών του προγράμματος. Ειδικά εκείνων που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, όπως ο φόρος στα καύσιμα.

Ήδη βέβαια η πλευρά των δανειστών έχει φροντίσει να στείλει τα δικά της μηνύματα και περιμένει με ενδιαφέρον στο Eurogroup στις 19 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, παρουσία της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Σε κάθε περίπτωση και όποια κι αν είναι η αίσθηση που θα μεταφέρει ο Πρωθυπουργός στις αποσκευές του επιστρέφοντας στην Αθήνα, το Μαξίμου από αύριο θα επιχειρήσει να χαμηλώσει τους τόνους των προσδοκιών, για την ακρίβεια να τους περιορίσει, όπως λέει στέλεχος της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά φορολογικές παρεμβάσεις και στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.


​ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική