Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μουσείο Ακρόπολης: Γενέθλια με ψηφιακές αναπαραστάσεις

Τα πέντε χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει αύριο το Μουσείο της Ακρόπολης, εγκαινιάζοντας στην Αίθουσα του Παρθενώνα μια εντυπωσιακή ψηφιακή αναπαράσταση της δυτικής ζωφόρου. Ανάμεσα στα επιτεύγματα της πενταετούς πορείας του είναι η εξέλιξή του σε ένα χώρο που απευθύνεται σε όλους καθώς και η ευρύτερη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αξιοσημείωτη η σταθερά αυξανόμενη επισκεψιμότητά του, που από πέρυσι το καλοκαίρι έως φέτος τον Μάιο άγγιξε τους 125.000 επισκέπτες.



ΕΠΕΤΕΙΟΣ. H αλλαγή της δημόσιας άποψης για το μουσείο και η εξέλιξή του σε έναν χώρο που απευθύνεται σε όλους, η ανάπτυξη της συναισθηματικής εγγύτητας με την αρχαϊκή και κλασική εποχή, η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας που βοηθάει στην κατανόηση των σπουδαίων εκθεμάτων του. Δεν είναι λίγα τα επιτεύγματα του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο αύριο γιορτάζει τα πέντε χρόνια λειτουργίας του εγκαινιάζοντας μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη σάρωση (ψηφιακή αναπαράσταση) της δυτικής ζωφόρου στην Αίθουσα του Παρθενώνα με οθόνες που έχουν τοποθετηθεί στο δάπεδο.

«Το Μουσείο της Ακρόπολης κοιτάζει στα μάτια τις αλλαγές που γίνονται και αυτό που θέλει είναι όχι μόνο να έχει πολλούς επισκέπτες αλλά κυρίως ευχαριστημένους επισκέπτες», ήταν μερικά από τα λόγια του προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό των πέντε χρόνων του μουσείου.

«Ξεφύγαμε από το φαινόμενο του πυροτεχνήματος και ευελπιστούμε να κρατήσουμε το μουσείο σε υγιές επίπεδο χωρίς φιλοδοξίες που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε. Η επιμονή μας είναι στο περιεχόμενο του μουσείου, να συνεχίσει να αναδεικνύεται η φρεσκάδα των έργων του», τόνισε ο Δ. Παντερμαλής, ο οποίος έδωσε στοιχεία για την άνοδο της επισκεψιμότητας του μουσείου (125.000 περισσότεροι επισκέπτες από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι τον φετινό Μάιο, με ανοδική πορεία έως σήμερα).

Επιτυχία του μουσείου ήταν σε διεθνές επίπεδο να αντιμετωπίσει αποκλειστικά με τα δικά του έσοδα τις δαπάνες λειτουργίας του και μάλιστα μέσα στα πέντε πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ανάμεσα στις εκκρεμότητες είναι να ξεκινήσει η μόνιμη στελέχωσή του και η εύρεση και χορήγηση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται καθώς η λειτουργία του με τον μηχανισμό ανέγερσης έχει ημερομηνία λήξης.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος με πολύ παραστατικό τρόπο μίλησε για τους Ιππείς του Παρθενώνα (πρωταγωνιστές της δυτικής ζωφόρου) και για το πώς πιθανόν θα φαίνονταν στα μάτια των αρχαίων στην άνοδό τους στην Ακρόπολη, στάθηκε επίσης στο πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα του αρχαίου χρώματος, καθώς φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια αίθουσα χρωμάτων των αγαλμάτων, αλλά και στη σταδιακή αύξηση των ψηφιακών αναπαραστάσεων, που θα αποτελούν σημαντικό κομμάτι του μουσείου (Ψηφιακό Μουσείο) πάντα σε ισορροπία με τα αυθεντικά έργα.

Τα Μάρμαρα


Δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει ερώτημα για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων, στο οποίο ο Δημήτρης Παντερμαλής απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο καλύτερος τρόπος για να επιστραφούν είναι η αξιοποίηση αυτού του μουσείου που έχει δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες. Πιστεύω πως έχει αλλάξει η παγκόσμια κοινή γνώμη και πως για την επιστροφή τους θα συντελέσουν σημαντικά οι νέες ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα».

Πηγή: Η Καθημερινή