Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Βίντεο: Φρίκη δίχως τέλος στο Ιράκ - Πλάνα με βασανισμούς και εκτελέσεις από τους τζιχαντιστές


Σοκ προκαλεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη η πληροφορία και το βίντεο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα και απεικονίζει την "εν ψυχρώ" εκτέλεση, από τη σουνίτικη οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε" (ISIS) ιρακινών σιιτών στρατιωτών και πολιτών.


Σε νέο βίντεο απεικονίζονται αιχμάλωτοι που καλούνται να δηλώσουν πίστη στους τζιχαντιστές και να φωνάξουν το σύνθημα των ανταρτών, "Baqiya", που σημαίνει "το Ισλαμικό καθεστώς θα κυριεύσει". Ένας από τους κρατούμενους εκτελείται την ώρα που δεν καταγράφονταν τα πλάνα. Η κάμερα ζουμάρει στην στρατιωτική του ταυτότητα.

Τα πλάνα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο η γνησιότητα τους επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση του Ιράκ.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου, ενώ οι αντάρτες αναφέρουν ότι έχουν εκτελέσει 1700 από τους 2.500 στρατιώτες που αιχμαλώτισαν στο Τικρίτ.

Χθες το ΙSIS και οι σουνίτες σύμμαχοί του κατέλαβαν την πόλη Σακλαβίγια, δυτικά της Βαγδάτης, εμπλουτίζοντας τη συλλογή αμερικανικού πολεμικού υλικού που έχει περάσει στην κατοχή τους κατά δύο τεθωρακισμένα και έξι οχήματα τύπου Humvee.

Νωρίτερα το ΙSIS είχε εμπεδώσει την κυριαρχία του στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσούλης καταλαμβάνοντας την πόλη Ταλ Αφάρ, η οποία κατοικείται κατά πλειοψηφία από Τουρκμένους. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κάθε μία από τις τρεις μεγάλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ ελέγχει από μία πετρελαιοφόρο περιοχή. Οι σουνίτες ελέγχουν τη Μοσούλη και τα πιθανά κοιτάσματα της ερήμου δυτικά της Βαγδάτης, οι σιίτες τη Βασόρα και τα πετρέλαια του Νοτίου Ιράκ και οι Κούρδοι τα πετρέλαια του Κιρκούκ.

Συνάντηση με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος με θέμα την κρίση στο Ιράκ  

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε την Τρίτη με τους σύμβουλους εθνικής ασφάλειας, όπου ετέθη το θέμα σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και την απειλή που προβάλουν σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν καταλάβει περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

"Ο πρόεδρος θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το επιτελείο εθνικής ασφάλειας μέσα στις επόμενες ημέρες", αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να παρέχονται περαιτέρω πληροφορίες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ και η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας , Σούζαν Ράις. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ.     
 
Επίσης, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν πραγματοποίησαν σύντομες συνομιλίες σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, λέγοντας ότι αυτού του είδους οι συνομιλίες δεν θα περιλάμβαναν θέματα όπως ο στρατιωτικός συντονισμός μεταξύ των δύο κρατών και δεν θα γίνουν "στρατηγικοί προσδιορισμοί" σχετικά με την τύχη των Ιρακινών.      

Ένοπλοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχουν καταλάβει πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, από την περασμένη εβδομάδα ενώ απειλούν ότι θα εξαπολύσουν κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Βαγδάτης μέσα στις επόμενες μέρες.     
 
"Πρόκειται για εξέγερση των σουνιτών"

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρέκ αλ-Χασεμί σε συνέντευξή του στο Reuters υποστήριξε ότι η βία στο Ιράκ είναι μέρος μιας ευρύτερης εξέγερσης των σουνιτών στη χώρα και δεν είναι μόνο μια κτηνωδία από ισλαμιστές μαχητές, κυρίως αποστάτες της Αλ Κάιντα.

"Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου... είναι ότι απελπισμένοι άνθρωποι επαναστάτησαν. Τόσο απλά. Η αραβική κοινότητα των σουνιτών εδώ και περισσότερα από 11 χρόνια αντιμετωπίζει διακρίσεις, αδικίες και διαφθορά", είπε ο αλ- Χασεμί, απορρίπτοντας τις θεωρίες ότι για την έξαρση της αιματηρής βίας στο Ιράκ αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι είναι οι μαχητές του ΙΚΙΛ.

"Έχουμε περίπου 11 με 12 ένοπλες ομάδες, που τώρα έχουν επανενεργοποιηθεί. Έχουμε, επίσης, πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν, έχουμε πρώην αξιωματικούς του στρατού, έχουμε φυλές, έχουμε ανεξάρτητους πολίτες στην πραγματικότητα", δήλωσε ο αλ-Χασεμί.

"Έχουμε πολλές ομάδες δίπλα στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε. Δεν πρόκειται να αρνηθώ την παρουσία του ΙΚΙΛ, ούτε ότι ασκεί επιρροή. Όχι, ασκεί επιρροή, πολύ ισχυρή... αλλά δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το φάσμα των ομάδων" τόνισε ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ.     

Το προφίλ του ΙΚΙΛ

Παρακλάδι της αλ Κάιντα στην αρχή, η οργάνωση που αποτελείται από σουνίτες ισλαμιστές, αναπτύχθηκε της στα βόρεια της χώρας όπου οι κάτοικοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν παρόμοιες θρησκευτικές πεποιθήσεις, και συμμετείχε στην ιρακινή αντίσταση κατά του αμερικανικού στρατού που έπαιζε ρόλο τοποτηρητή τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή.

Μέχρι την αποχώρησή τους στα τέλη του 2012 οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την οργάνωση, σκοτώνοντας τα περισσότερα ηγετικά μέλη της, ωστόσο ποτέ δεν κατάφεραν να την αδρανοποιήσουν πλήρως. Πρακτικά η οργάνωση, που στο μεσοδιάστημα άλλαξε αρκετά ονόματα, ποτέ δεν έπαψε να είναι επικίνδυνη, γιατί η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το Ιράκ ήταν ακόμη χειρότερη από την εποχή της εισβολής.

το Φεβρουάριο του 2014, το ΙΚΙΛ έχοντα αποκτήσει πλέον πλήρη υπόσταση αποστασιοποιείται μέχρι από τη μητρική αλ Κάιντα, η οποία έφτασε στο σημείο να κατακρίνει ανοιχτά τις ενέργειες του μέχρι πρότινος ισχυρού παρακλαδιού της.

Παράλληλα με τη Συρία, η τζιχανιστική οργάνωση αναπτύσσει πλούσια δράση και στο βόρειο Ιράκ το οποίο από τα μέσα του 2013, βιώνει τους πιο αιματηρούς μήνες του από την αμερικανική εισβολή. Κάπως έτσι, η το ΙΚΙΛ έφτασε να έχει στις τάξεις του 12.000 μαχητές στο Ιράκ και 8.000 στη Συρία.
Πριν από την κατάληψη της Μοσούλης η περιουσία του ISIS ανερχόταν σε 646 εκατ. ευρώ. Αλλά χάρη στα χρήματα που πήραν από τις τράπεζες της δεύτερης μεγαλύτερης ιρακινής πόλης πρόσθεσαν άλλο 1,1 δισ. ευρώ.

Η ανοδική πορεία του ISIS είναι εκπληκτική, δεδομένου ότι ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια. Οι ηγέτες του επιλέγονται προσεκτικά.

Η οργάνωση είχε εξασφαλίσει τεράστια ροή χρημάτων από τις πετρελαιοπηγές της Ανατολικής Συρίας, τις οποίες είχε επιτάξει στα τέλη του 2012 και στη συνέχεια επαναπούλησε μερικές στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Επίσης, έβγαζε χρήματα από το λαθρεμπόριο πρώτων υλών που λεηλατούσε από το διαλυμένο κράτος της Συρίας καθώς και ανεκτίμητων αρχαιοτήτων.

Οι ηγέτες του Φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος που θα καταλαμβάνει τμήματα της Συρίας και το Ιράκ, και πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο να τον πετύχουν.

ΠΗΓΕΣ: Telegraph, ΑΜΠΕ, Καθημερινή
Αναδημοσίευση: News 247



TELEGRAPH: ΒΙΝΤΕΟ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΞΚΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ