Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Πρεμιέρα του Γκίκα Χαρδούβελη στο Eurogroup

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής αναμένεται ότι θα δώσει στους ομολόγους του συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.



Χθες ο κ. Χαρδούβελης είχε σειρά επαφών ώστε να είναι έτοιμος για τη σημερινή πρεμιέρα.

Στο πλαίσιο αυτό βέβαιη πρέπει να θεωρείται μια καθαρή δήλωση του Υπουργού ότι η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει τα 12 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπό-δόσεων ύψους 2 δισ. ευρώ οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα.

Ωστόσο διόλου βέβαιη δεν δείχνει η διατήρηση των εύθραυστων ισορροπιών στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις αναταράξεις που συνόδευσαν τη διαδικασία διορισμού προσώπων σε θέσεις κλειδιά.

Η τελική απόφαση για την τοποθέτηση του αναπλ. καθηγητή Οικονομικών κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη στο πόστο του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και του καθηγητή Οικονομικών κ. Μάνου Μαματζάκη στο πόστο Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κρύβει έντονο παρασκήνιο.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό κυβερνητικό στέλεχος τηλεφώνησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Sussex κ. Μάνο Μαματζάκη και του πρότεινε τη θέση του απερχόμενου Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Πάνου Τσακλόγλου.

Ο Πρόεδρος του ΣΟΕ είναι μια σημαντική κυβερνητική καρέκλα. Είναι ο θεσμικός σύμβουλος του εκάστοτε Υπουργού (ουσιαστικά το δεξί του χέρι). Τον εκπροσωπεί στο Euro Working Group το οποίο (μεταξύ άλλων) αποφασίζει την έγκριση των δόσεων του μνημονίου.

«Λάθος... άλλος»!

Ο κ. Μαματζάκης ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα από το Λονδίνο στην Ελλάδα. Συνάντησε τον κ. Χαρδούβελη και στη συνέχεια συνόδευσε τον κ. Τσακλόγλου  στη Λισσαβόνα όπου γίνονταν οι άτυπες συνεδριάσεις του Euro Working Group.

Ο κ. Τσακλόγλου συνέστησε τον ως εκείνη την ώρα διάδοχό του στα μέλη του Συμβουλίου και τον πρόεδρό του κ. Τόμας Βίζερ, θέλοντας να διασφαλίσει την ομαλή θεσμική συνέχεια της εκπροσώπησης της χώρας.  

Κάπως έτσι, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι πάντες σε Βρυξέλλες και Αθήνα θεωρούσαν ότι έχει «κλειδώσει» η διαδοχή του κ. Τσακλόγλου από τον κ. Μαματζάκη.

Αλλωστε το βιογραφικό του κ. Μαματζάκη και η δεκαετής θητεία του ως μέλος του ως μέλος του ΣΟΕ (με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες) συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση. 
Ομως... ξαφνικά η ολοκλήρωση της διαδοχής «κόλλησε» στο νέο Υπουργό ο οποίος φαίνεται ότι ήθελε να έχει δίπλα του πρόσωπο το οποίο γνωρίζει καλά. 

Ετσι, την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τοποθέτηση του κ.  Χριστόδουλου Στεφανάδη στο ΣΟΕ και του κ. Μαματζάκη στο ΓΛΚ.

Οι τελικές επιλογές ήταν το σημείο ισορροπίας.

Οχι πια δραχμή

Η πιστοποίηση της επίτευξη σημείου ισορροπίας ήλθε με την κάλυψη που παρείχε η κυβέρνηση στον κ. Στεφανάδη για τις απόψεις που εξέφρασε σε άρθρα του το 2011 για το ενδεχόμενο συντεταγμένης επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.

«Συμφωνώ με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συντάσσομαι απόλυτα με τις επιλογές της κυβέρνησης» τόνισε στη διευκρινιστική δήλωση μετά το θόρυβο που προκλήθηκε ο νέος Πρόεδρος του ΣΟΕ προσθέτοντας ότι το σενάριο της «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή» ουδέποτε ήταν το προτιμητέο.

Ο κ. Στεφανάδης είναι Πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο οποίο ανήκει ο Υπουργός.


Στο παρελθόν έχει εργαστεί στο Τμήμα Έρευνας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη (Federal Reserve Bank of New York) και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Columbia University και University of Arizona.

Πηγή: Το Βήμα