Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Nέες φωτιές άναψαν οι δηλώσεις Μητσοτάκη περί διαθεσιμότητας στο Δημόσιο



Δεν κλείνει εύκολα το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο, παρά τη λύση που δόθηκε στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου την Κυριακή για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Αυτή τη φορά τη φωτιά δεν την άναψε ο Ανδρ. Λοβέρδος αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης.



Σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στον Βήμα FM o υπουργός Διοικητικής Mεταρρύθμισης δήλωσε ότι το υπουργείο του «είχε ξεκαθαρίσει και στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και στη νυν ηγεσία, ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη περισσότερων των 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, διότι εάν έκανε κάτι διαφορετικό θα έθετε σε κίνδυνο τις συνολικές δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Όχι δεν χωράνε όλοι, η εκτίμηση μου είναι ότι κάποιοι θα φύγουν στο τέλος».

Στη Χαρ. Τρικούπη εξέλαβαν τις διατυπώσεις του κ. Μητσοτάκη ως στύλωμα των ποδιών και διαφοροποίηση από την απόφαση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Για το μέτρο της διαθεσιμότητας ρωτήθηκε και ο υπεύθυνος παρακολούθησης κυβερνητικού έργου Χρ. Πρωτόπαπας. «Όταν λέμε επανεξέταση του μέτρου πρέπει να το βάλουμε στις πραγματικές του διαστάσεις. Είναι σαφές ότι υπάρχει ένας κύκλος σε εξέλιξη που ούτως ή άλλως θα κλείσει. 

Υπάρχουν, δηλαδή, διαθεσιμότητες που είναι σε εξέλιξη, έχουν βγει προκηρύξεις που καλύπτουν ένα μέρος των διαθεσιμοτήτων και σύμφωνα με τροπολογία που έχουμε υποβάλει στη βουλή οι άνθρωποι αυτοί δεν θα απολυθούν εφόσον δεν κλείσει ο κύκλος, μέχρι να βγουν δηλαδή τα οριστικά αποτελέσματα για την προκήρυξη. Τότε κάποιοι θα επανατοποθετηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου τομέα και οι υπόλοιποι θα εξέλθουν από το δημόσιο. Από εκεί και πέρα ξαναρχίζει η συζήτηση για έναν δεύτερο κύκλο και λέμε το εξής: Έχουμε εκτελέσει όσα είχαμε συμφωνήσει μέχρι τώρα. Υπάρχει μία γενική αναταραχή και ένα κλίμα ανασφάλειας στη δημόσια διοίκηση και τώρα το ερώτημα είναι αν υπάρχουν περιθώρια να ξαναρχίσει ένας δεύτερος κύκλος χωρίς ουσιαστικό κέρδος για τη δημόσια διοίκηση και δημοσιονομικό όφελος, αλλά μόνο με τη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος φοβίας και ανασφάλειας το οποίο ουδένα ωφελεί».

Στο ΠαΣοΚ όμως υπάρχει γκρίνια και για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο κ. Λοβέρδος και ορισμένοι μιλούν ιδιωτικώς για λαϊκισμό που αν γίνει αποδεκτός θα προκαλέσει ρήγματα στην κυβέρνηση. Ήδη ο Μιχ. Χρυσοχοίδης διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να κάνει κι άλλες απολύσεις στα Μέσα Μεταφοράς και ο Αργ. Ντινόπουλος δήλωσε ότι με το μέτρο της διαδημοτικής κινητικότητας δεν υπάρχουν απολύσεις.   

Στη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα οι Χρ. Πρωτόπαπας και Π. Ρήγας από την πλευρά του ΠαΣοΚ με τους Δ. Σταμάτη και Στ. Παπασταύρου από το γραφείο του Πρωθυπουργού, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που θα συζητηθούν με τη τρόικα -μεταξύ των οποίων και συγκεκριμένα προαπαιτούμενα μέτρα - ώστε να διαμορφώσει η κυβέρνηση κοινή γραμμή στις διαπραγματεύσεις. Στην πρώτη αυτή συνάντηση των δύο πλευρών ετέθη ένα πλαίσιο εργασίας και συμφωνήθηκε να εξεταστούν τα κείμενα της συμφωνίας με την τρόικα και έπειτα να συζητήσουν προτάσεις για αλλαγές, οι οποίες όμως δεν θα δίνουν την εντύπωση στους εταίρους ότι η Ελλάδα αθετεί τις υποχρεώσεις της.

Στο μεταξύ η Χαρ. Τρικούπη, έχει αποφασίσει να προασπίζεται την πολιτική των κυβερνητικών στελεχών του ΠαΣοΚ. Χθες, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μειώσεις των εισιτηρίων που εξήγγειλε ο κ. Χρυσοχοίδης. «Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στις θετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για τη μείωση των εισιτήριων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για ένα πράγμα μόνο είναι χρήσιμη. Γιατί δείχνει το πόσο μπορεί να τους εκθέσει η κομματική τύφλωση και η εμμονή σε στείρες και παρωχημένες αντιμνημονιακές κορώνες. Αν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο δεν θα τους παίρνει κανείς σοβαρά. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η δουλειά μας αποδίδει πια συγκεκριμένα οφέλη για τον πολίτη και αναβαθμίζει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ελπίζουμε ότι κάποιοι πιο ψύχραιμοι θα ενημερωθούν σωστά από τις αναλυτικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Για να μη συλλαμβάνονται και αδιάβαστοι».

Η πίεση στην Κουμουνδούρου συνεχίστηκε και για την τρομοκρατία: «Αποτελεί μείζον πολιτικό ατόπημα η κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη και Βασιλικής Κατριβάνου να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του καταδικασθέντος για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού, δίνοντας στην ουσία συγχωροχάρτι στα στυγερά εγκλήματα των τρομοκρατών.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, δεν μπορεί υπό το βάρος της διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών να σιωπά. Πρέπει να πάρει άμεσα  ξεκάθαρη θέση», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ.


Πηγή: Το Βήμα