Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Αθηναϊκές νύχτες φωτισμένες από αστέρια και κινηματογραφικές προβολές


Ελληνικό σινεμά και ταινίες - σταθμοί του αμερικανικού κινηματογράφου, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας, συμπληρώνουν το πρόγραμμα του 4ου Athens Open Air Film Festival για τον Ιούλιο. Όλα αυτά με φόντο προαύλια Μουσείων, πάρκα και ιστορικούς θερινούς κινηματογράφους που θα μετατραπούν και πάλι σε υπαίθριες αίθουσες προβολής.



Ξανά στη μεγάλη οθόνη


Μία από τις εμβληματικότερες ταινίες στην ιστορία του αμερικάνικου σινεμά, υποψήφια για 3 βραβεία Όσκαρ και με καθηλωτικές ερμηνείες, το «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς (Suddenly Last Summer, 1959) ζωντανεύει ξανά στην μεγάλη οθόνη, σήμερα, στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Κάθριν Χέπμπορν, Μοντγκόμερι Κλιφ και Ελίζαμπεθ Τέιλορ, έχει μείνει στην ιστορία ως μία συνάντηση γιγάντων, η οποία θίγει τα θέματα της ομοφυλοφιλίας, του κανιβαλισμού και της αιμομιξίας κάτω από το καμουφλάζ του οικογενειακού δράματος. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Φλερτ με τη γοητεία της καλοκαιρινής, αθηναϊκής νύχτας

«Φτηνά Τσιγάρα».

Η ταινία «Φτηνά Τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη (2000), θα προβληθεί αύριο, Τετάρτη 23 Ιουλίου, στο «Σινε-Παρί», στην Πλάκα. Μέσα από τη ξένοιαστη και επεισοδιακή πλοκή, ο σκηνοθέτης φλερτάρει με τη γοητεία της καλοκαιρινής, αθηναϊκής νύχτας μπολιάζοντάς τη με χιούμορ και τις εξαίσιες μελωδίες του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Ο Νίκος (Ρένος Χαραλαμπίδης) είναι ευτυχής με την καθημερινή του ρουτίνα: το καφενείο και τους ιδιόρρυθμους φίλους του. Μια μέρα θα γνωρίσει τυχαία τη Σοφία (Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους) και θα περάσουν μαζί όλο το βράδυ συζητώντας και περπατώντας στην πόλη. Μετά από αυτή τη γνωριμία, η ζωή του αλλάζει και αντιλαμβάνεται πως η Σοφία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της.

Η ολονύκτια οδύσσεια μιας συμμορίας

Την Πέμπτη 24 Ιουλίου «Οι Μαχητές» του Γουόλτερ Χιλ (The Warriors, 1979) θα προβληθούν στο Άλσος Πετραλώνων. Η ολονύκτια οδύσσεια μιας συμμορίας, η οποία κατηγορείται άδικα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, και τώρα αναζητά απεγνωσμένα τον δρόμο πίσω στην ασφαλή περιοχή της, αποτελεί τη βάση γι’ αυτό το συναρπαστικό νυχτερινό ταξίδι στην άκρη της μεγαλούπολης. Απομακρύνοντας τη δράση του όσο πιο μακριά μπορεί από το ρεαλιστικό, ο Γουόλτερ Χιλ χτίζει έναν εξεζητημένο κινηματογραφικό κόσμο, όπου η βία αναπαρίσταται με μια αλάθητη χορογραφική τελειότητα ενώ η πόλη μεταμορφώνεται σε μια μοντέρνα ζούγκλα γεμάτη σύγχρονες φυλές.

Η προβολή αρχίζει
Οι προβολές του 4ου Athens Open Air Film Festival για τον Ιούλιο ολοκληρώνονται με την ταινία του Μπομπ Φος «Η παράσταση αρχίζει» (All That Jazz, 1979), που θα παιχτεί στο Σινέ -  Ελληνίς Cinemax, την Δευτέρα 28 Ιουλίου. Η υπόθεση του έργου αφορά στην ιστορία του καταξιωμένου χορογράφου και σκηνοθέτη Τζο Γκίντεον ( τον υποδύεται ο Ρόι Σάιντερ), που αρνείται πεισματικά να δει πως ζει μία εξουθενωτική καθημερινότητα, η οποία ορίζεται από τις πυρετώδεις προετοιμασίες για το επόμενο μιούζικαλ, το μοντάζ της τελευταίας του ταινίας και φυσικά τα μεγάλα πάθη του: τις γυναίκες, το τσιγάρο, το ποτό και τις αμφεταμίνες.

Πληροφορίες

Όλες οι προβολές του Athens Open Air Film Festival ξεκινούν στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη,  ενώ, τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ΕΟΤ και του www.visitgreece.gr.

Πηγή:Νaftemporiki.gr