Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Αβραμόπουλος – Χρυσοχοϊδης υπογράφουν για κοινή χρήση του αεροδρομίου Τριπόλεως

   

Κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία του αεροδρομίου Τριπόλεως ως αεροδρομίου κοινής χρήσης μεταξύ Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας πρόκειται να υπογραφεί αύριο το πρωί στις 09:30 στο ΥΠΕΘΑ, μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.


Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τριπόλεως, που ως γνωστόν περικλείεται από ορεινούς όγκους, υπάγεται στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαιδεύσεως (124 ΠΒΕ) της ΠΑ, που αποτελεί και το μοναδικό εκπαιδευτικό κέντρο αυτής, λειτουργώντας τα τελευταία χρόνια ως μικτό, διακλαδικό, κέντρο εκπαιδεύσεως σμηνιτών και στρατιωτών πλέον.


Ο διάδρομος από-προσγειώσεων και ο τροχόδρομος είναι συνολικού μήκους 6.400 ποδών, δηλ.περίπου 2.150 μέτρα. Πρακτικώς αυτό σημαίνει ότι ο διάδρομος αυτός, ως έχει σήμερα, προσφέρεται μόνο για χρήση από ελικοφόρα αεροσκάφη, αφού εκεί δεν μπορεί να προσγειωθεί αεριωθούμενο αεροσκάφος. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε επεκτάσεις του διαδρόμου (στο ένα ή και στα δύο άκρα του), απόκτηση και εγκατάσταση ραδιοβοηθημάτων, κατασκευή εγκαταστάσεων για χρήση από την Πολιτική Αεροπορία κ.λπ.

Σύμφωνα με αεροπορικές πηγές, η τυχόν αξιοποίησή τους από πλευράς Πολιτικής Αεροπορίας δεν επηρεάζει το υπόλοιπο εκπαιδευτικό έργο της Μονάδος, καθώς οι χώροι βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες πλευρές του αεροδρομίου. Παρόμοιο καθεστώς και αξιοποίηση από ΠΑ και Πολιτική Αεροπορία γίνεται σήμερα σε πλήθος πολεμικών αεροδρομίων, όπως της Ανδραβίδος, της Νέας Αγχιάλου, της Σούδας, του Καστελλίου Κρήτης (μελλοντικώς) κ.λπ.


Σε κάθε περίπτωση οι αυριανές δηλώσεις των δύο υπουργών, του Αρκά στην καταγωγή Δ.Αβραμόπουλου, ο οποίος πριν αποχωρήσει από την παρούσα θέση του για τις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι προχώρησε σε αυτό το «ιδιαίτερο δώρο» προς τη γη των προγόνων του, και του Μ.Χρυσοχοϊδη αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Parapoltika